Pře o miliony pokračuje, soud znovu zrušil osvobození manažerů Čepra

Letitý případ někdejších manažerů státního podniku Čepro Tomáše Kadlece a Alexandra Houšky nekončí. Obžaloba oba muže viní z toho, že nevýhodnými transakcemi způsobili škodu přesahující 150 milionů, a pražský městský soud nyní zrušil verdikt nižší instance, který exmanažery osvobozoval.

Podle státních zástupců Kadlec coby generální ředitel Čepra a někdejší obchodní ředitel Houška vyváděli z Čepra peníze prostřednictvím společnosti Czech Energospace. Obchody údajně vypadaly převážně tak, že firma levně prodávala palivo a draze ho kupovala zpátky.

Kvůli promlčení soud už dříve zastavil stíhání za obdobné činy z let 2003 a 2004; před senátem se projednávají transakce z roku 2005. Porušením povinnosti při správě cizího majetku měli oba muži způsobit škodu 156 milionů. Dvojice vinu odmítá s tím, že ve firmě plnili úkol, který vyplynul ze vstupu Česka do EU – tedy obměnu paliv.

Verdikt soudkyně Králové opět padl

V kauze opakovaně rozhodovala Helena Králová z Obvodního soudu pro Prahu 1, která dvojici částečně osvobodila a částečně kvůli promlčení zastavila její stíhání, a to jak v prosinci 2015, tak v září 2016.

Oba její verdikty pražský městský soud zrušil – ten první s odůvodněním, že hlavní líčení v podání Králové provázely podstatné vady a také porušení trestního zákoníku. Druhé zrušení přichází nyní, jaké konkrétní důvody měl tentokrát, ale mluvčí soudu Markéta Puci sdělit nemohla.

„Rozhodnutí soudu prvního stupně bylo v úterním neveřejném zasedání zrušeno a věc byla vrácena k novému projednání,“ konstatovala pouze. Prozatím tak není jasné ani to, zda odvolací senát nenařídil výměnu soudkyně.

Soudkyně Králová se totiž s odvolacím soudem neshodla také v další mediálně sledované kauze, která se týká údajného zneužití Vojenského zpravodajství současnou manželkou expremiéra Petra Nečase (ODS) Janou. Poté, co aktéry případu opakovaně zprostila viny, zpochybnil senát pražského městského soudu její nestrannost a vytkl jí nelogické hodnocení důkazů. Věc jí proto odebral a přidělil ji nové soudkyni.