Miloš Zeman udělil další prezidentskou milost

Prezident Miloš Zeman omilostnil muže nemocného rakovinou, uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Muž byl za mřížemi kvůli nedovolenému ozbrojování a za majetkové trestné činy. Jde tak o celkově sedmou Zemanovu milost, všechny přechozí udělil v loňském roce.

Většinu milostí zdůvodnila hlava státu právě vážným zdravotním stavem odsouzených. V jednom případě pak milost udělil na základě žádosti papeže mladé ženě, která se ve vězení starala o malé dítě. 

Poslední omilostněný nyní podle Ovčáčka podstupuje náročnou léčbu. Muži byl už kvůli špatnému zdravotnímu stavu výkon trestu přerušen soudem. 

„Prezident republiky přihlédl k velmi závažnému onkologickému onemocnění omilostněného, který nyní podstupuje bezodkladnou specializovanou a náročnou léčbu, a prominul mu zbytek trestu odnětí svobody uloženého za majetkovou trestnou činnost a nedovolené ozbrojování,“ doplnil Ovčáček. 

Zeman před nástupem avizoval, že bude s milostmi šetřit

 Než se Miloš Zeman stal prezidentem, prohlásil, že nebude udělovat milosti s výjimkou velmi úzkého okruhu humanitárních případů: má jít o člověka, který se nedopustil závažného trestného činu, jehož nemoc ohrožuje na životě a který má domácí zázemí.

Pravomoc provádět řízení o milostech navíc v prosinci 2013 převedl prezident na ministra spravedlnosti, protože ji pokládal za „zbytečně monarchistický prvek“ v ústavě.

První prezidentskou milost udělil Miloš Zeman až loni. Zatímco předchozí dva prezidenti – Václav Havel i Václav Klaus – omilostnili stovky lidí, po čtyřech letech Zemanova působení na Hradě se dočkalo odpuštění trestu jenom sedm osob (včetně aktuálního případu). 

  • Václav Havel a Václav Klaus udělili mezi lety 1993 a 2013 téměř 1700 milostí, ať už šlo o prominutí či změnu trestu nebo zastavení trestního stíhání. Zhruba tři čtvrtiny z nich připadly na úřadování Václava Havla (1993 až 2003). V letech 1993 až 1997 udělil 902 milostí, mezi lety 1998 až 2002 pak 345. Nejvíce lidí prezident Havel omilostnil v letech 1994 (407) a 1995 (107).
  • Václav Klaus udělil za desetiletého úřadování na Pražském hradě (2003 až 2013) individuální milost 412 lidem. Za první pětiletý mandát prominul trest 218 lidem, v druhém sáhnul ke stejnému kroku ve 194 případech. Nejvíce milostí, 69, udělil Václav Klaus v roce 2009.
Vydáno pod