Ludvík: Z daní na alkohol a tabák by mohlo jít na opravy nemocnic až 5 miliard ročně

Kde hledat peníze do zdravotnictví? Debata nedělních OVM (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) chce na vládě navrhnout novou koncepci, jak hradit rekonstrukce nemocnic. K tomuto účelu by se mělo vyčlenit ročně zhruba 5 miliard korun, a to ze spotřebních daní na alkohol a tabák.

Jak ministr poznamenal, s plánem seznámí vládu v květnu či červnu. Podle něj však půjde pouze o koncepční řešení, protože tato vláda už do voleb změnu nestihne. „Jestliže máme dneska nějaký fond, z kterého se platí oprava silnic, tak něco podobného by se mělo zavést ve zdravotnictví,“ zmínil v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Taková změna by zahrnovala zásahy v rozpočtovém určení daní. Podle Ludvíka se investiční náklady nemocnic mohou pohybovat až na částce kolem 100 miliard korun. „Máme dnes v Česku nějakých 180 nemocnic, například rekonstrukce dětského oddělení v Motole stála 5 miliard, takže ta částka skutečně může lehce narůst. Může se na to vzít nějaký investiční horizont klidně 20 let,“ zmínil Ludvík.

obrázek
Zdroj: ČT24

Právě rekonstrukce nemocnic se dnes platí ze všeobecného zdravotního pojištění, což podle ministra není správné. Peníze by rád hledal právě z daní na tabák a alkohol – ročně by podle předběžného propočtu mohlo jít o 5 miliard korun.

S podobným převodem polemizuje šéf České lékařské podoby Milan Kubek, peníze z tabákové a alkoholové daně by pode něj měly jít primárně do fondu všeobecného zdravotního pojištění. Jejich využití se navíc nemá regulovat jen na nemocnice.

„Peníze z tabáku a alkoholu ano, ale do systému zdravotního pojištění, valorizovat cenu lidské práce v seznamu výkonů a zajistit, že zdravotní pojišťovny budou za stejný výkon platit rovnocenně,“ komentoval Kubek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vláda už loni odsouhlasila, že na rekonstrukce a opravy sedmi vybraných zdravotnických zařízení půjde ze státního rozpočtu více než sedm miliard korun. Ludvík už tehdy upozornil, že nemocnice by bez těchto peněz neměly šanci potřebné rekonstrukce uskutečnit.

Největší investice by se měla týkat Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Modernizace chirurgických oborů by měla celkově vyjít na 2,4 miliardy kroun. 726 milionů zaplatí sama nemocnice. Téměř dvě miliardy korun pak bude stát například i nová gynekologicko-porodnická klinika v Brně.

  • Fakultní nemocnice Brno – výstavba gynekologicko-porodnické kliniky  
  • Fakultní nemocnice Olomouc – rekonstrukce a dostavba hlavní budovy Františka Josefa
  • Fakultní nemocnice Plzeň – výstavba pavilonu chirurgických oborů
  • Všeobecná fakultní nemocnice – výstavba nového sdruženého objektu
  • Fakultní nemocnice Hradec Králové – modernizace chirurgických oborů
  • Thomayerova nemocnice Praha – výstavba centrálního urgentního příjmu
  • Institut klinické a experimentální medicíny Praha – výstavba budov G1 a G2
  • (Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR)