Od západu na sever. Českem projede další americký konvoj

Vlastmil Weiner: Konvoj přečká noc ve Staré Boleslavi a vydá se k Náchodu (zdroj: ČT24)

V sobotu a v neděli projede přes Českou republiku konvoj amerických a britských vojáků. Zhruba 550 lidí a 125 vozidel se bude přesouvat z Německa do Polska, kde mají působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů, takzvané Enhanced Forward Presence (Posílené předsunuté přítomnosti).

„Jednotka v celkovém počtu 125 vozidel a téměř 550 osob se bude na území České republiky přesunovat po trase Rozvadov – Stará Boleslav – Náchod. Při přesunu budou v maximální míře využity dálnice a rychlostní komunikace,“ uvedl mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

V rámci konvoje pojede i několik příslušníků britské armády. Noc ze soboty na neděli vojáci stráví v Jaselských kasárnách posádky Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. „Celková doba přesunu na území ČR nepřekročí 48 hodin,“ doplnil Šulc.

Letos se doprovodné akce nechystají

Kolona se bude přesouvat rozdělena na sedm částí, které pojedou kvůli bezpečnosti a plynulosti dopravy s půlhodinovým až hodinovým rozestupem. O doprovod konvoje se postarají vojenští policisté ve spolupráci s Policií ČR.

V roce 2015 Českem projely dva konvoje americké armády, další pak loni v květnu. Velkou pozornost vzbudil především první z nich, před kterým se ozvala řada kritických hlasů. K všeobecnému překvapení ale nakonec vojáky vítaly tisíce příznivců, kteří na vojáky čekali podél cest, nebo se s nimi setkávali v kasárnách. Odpůrci zůstali v nepatrné menšině. Letos žádné akce pro veřejnost naplánovány nejsou.