Stockholm nabídl Praze lepší podmínky pronájmu gripenů

Praha - Poslední švédská nabídka při vyjednávání o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen je podstatně výhodnější, než byla ta v létě. Informoval o tom odstupující ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Detaily nabídky chce Vondra příští týden předložit na Bezpečnostní radě státu, v rozhovoru pro Události ale řekl, že je nabídka řádově asi o miliardu nebo miliardu a půl korun lepší.

„To, že jsme jednali o čtyři měsíce déle, nám umožnilo mít na stole dneska podstatně lepší nabídku. A mně skutečně není jedno, jestli je to 'miliarda tam, miliarda sem',“ prohlásil ministr. Jeho slova však prý není možné interpretovat jako předzvěst rozhodnutí, že čeští piloti budou na stíhačkách JAS-39 Gripen pokračovat. „S dovolením budu nejprve informovat Bezpečnostní radu státu,“ poznamenal.

„Bude to řešení situace po dobu, než se rozhodne co dále a jakým směrem se vydá české nadzvukové letectvo,“ doplnil bez bližších specifikací zbrojní analytik Jaroslav Štefec.

Česko-švédská jednání

Pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Smlouva vyprší na konci roku 2014. Česká vláda už deklarovala úmysl i nadále zajišťovat ochranu vzdušného prostoru vlastními prostředky. Obrana proto nejprve začala exkluzivně jednat se Švédskem o možnosti stávající pronájem prodloužit. Jednání se však nejprve nevyvíjela ke spokojenosti Prahy, která usilovala o výhodnější ekonomické podmínky dlouhodobého pronájmu.

Na švédskou nevstřícnost v létě dokonce veřejně upozornil i premiér Petr Nečas. Vondra pak dostal od vlády čas exkluzivně se Švédy jednat do konce listopadu, v případě krachu jednání je v plánu vypsat výběrové řízení.

Alternativa? Otevřená soutěž, třeba i pod patronací NATO

Alternativou k prodlouženému pronájmu gripenů je veřejná soutěž pro evropské a americké výrobce stíhaček, kterou ministerstvo začalo chystat v polovině listopadu pro případ, že by jednání se Švédskem nevyšla. I do ní by se sice mohli Švédové přihlásit, čelili by ale větší konkurenci. Zájem o to vybavit české letectvo totiž projevily stroje Eurofighter nebo F-16, které pro gripeny představují velkého konkurenta, protože odpovídají českému požadavku na nevysoké provozní náklady.

Zvažována je dokonce ta varianta, že by tendr nevyhlašovala sama Česká republika, ale přímo Severoatlantická aliance, respektive její pověřená agentura. Takovým způsobem už česká armáda nakoupila munici za dvě stě milionů korun. Obrana by se využitím agentury NSPA vyhnula možným problémům s tendrem (při nákupu gripenů odstoupili všichni ostatní účastníci s výjimkou Švédska), zároveň by ale nepřišla o dohled nad celou zakázkou; agentura totiž vybírá výherce na základě kritérií, která si stanoví členská země.

Letouny Jas-39 Gripen používá vedle Švédska, Maďarska a České republiky Jihoafrická republika a Thajsko.

Kde všude létají gripeny
Zdroj: ČT24
Vydáno pod