Policie navrhla obžalovat majitele Multiagra kvůli výbušninám ve Slatině

Policie navrhuje obžalobu Martina Rudolfa kvůli skladu výbušnin (zdroj: ČT24)

Policie ukončila vyšetřování spolumajitele společnosti Multiagro Martina Rudolfa, který byl před necelým rokem obviněn z nedovoleného ozbrojování. Ve svém areálu ve Slatině u Vysokého Mýta bez povolení skladoval výbušniny. Policie ho navrhla obžalovat. Kvůli skladování zbraní a střeliva v bývalých zemědělských objektech vedl rovněž vleklé spory s úřady.

„Trestní spis bude v nejbližší době předán s návrhem na podání obžaloby na Okresní státní zastupitelství v Ústí nad Orlicí,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí krajské policie Andrea Muzikantová. Pokud by soud uznal Rudolfa vinným, hrozí mu vězení od dvou do osmi let.

Bližší informace o přechovávaných výbušninách policie nechce sdělovat. V minulosti média zveřejnila, že v areálu se nelegálně nacházel například semtex a trhavina Perunit.

Skladům chyběla příslušná kolaudace

Úřady při kontrole v roce 2015 zjistily, že z pěti prověřovaných objektů byl jeden zcela vyklizen, ve čtyřech byly skladovány zbraně a střelivo bez příslušného kolaudačního rozhodnutí.

Policie ze Slatiny odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu. Podle Martina Rudolfa zabavila asi 20 tun materiálu, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože.

Po dlouhých jednáních s úřady Rudolf vloni získal souhlas stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě se změnou užívání objektů. Povolil takzvanou rekolaudaci pěti budov původně určených pro zemědělskou výrobu na sklad vojenského materiálu.