Spor o kolaudace: Podle úřadů je ve Slatině stále nelegální sklad munice

Stavební úřad v Holicích kontroloval sklady společnosti Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta. Podle úředníků tam majitel firmy Martin Rudolf i nadále nelegálně skladuje munici a zbraně, ačkoliv k tomu nejsou budovy zkolaudované. Rudolf se sice brání, že už všech pět skladů kolaudaci má, podle úředníků to ale platí jen pro dva z nich.

„Ve většině budov se stále nachází zbraně a střelivo. Stále dochází k porušení předpisů. Nedojde-li k odstranění závadného stavu, bude nutné přikročit ke zjednání nápravy,“ uvedl vedoucí odboru majetkového a stavebního řádu krajského úřadu Michal Votřel. V krajním případě by mohla být část nelegálního muničního skladu úředně vyklizena.

Stavební úřad ve Vysokém Mýtě před časem souhlasil se změnou užívání jedné z pěti budov z původního účelu pro zemědělskou výrobu na sklad vojenského materiálu. K tomu musel majitel firmy Rudolf splnit například podmínky hasičů a hygieniků. „Máme tady pancéřové dveře schváleného provedení a máme tady alarm. Jako nadstavbu tu máme bezpečnostní požární čidla, kamerový systém a také hydranty,“ popisoval v červnu pro ČT Martin Rudolf. 

Postupně by takto mohl zlegalizovat skladování zbraní a munice ve všech objektech. Jenže majitel firmy Multiagro tvrdí, že se tak už stalo: „Jsem v dlouhodobé pracovní neschopnosti, ale myslím, že už jsou zkolaudované všechny sklady. Domnívám se, že by mělo být všechno v pořádku.“ Podle Michala Votřela z krajského úřadu má ale podnikatel zkolaudované jen dva sklady.

Majitel firmy tvrdí, že už jsou zkolaudované všechny sklady (zdroj: ČT24)

 V komplikovaném případu krajský úřad před časem odebral kontroly ve Slatině stavebnímu úřadu ve Vysokém Mýtě, důvodem byla nečinnost úředníků, a předal je do Holic. Jenže kolaudace budov je stále v kompetenci stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě. Právě tamní úředníci povolili u dvou budov změnu na muniční sklady, ačkoliv se proti tomu stavěl krajský úřad. Ten chce tato rozhodnutí nechat přezkoumat. Postup novomýtských úředníků podle informací ČT prověřovala i policie, více se ale nechce vyjadřovat.  

Policie po kontrolách ze Slatiny odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu. Majitele firmy letos v dubnu obvinila z nedovoleného ozbrojování, část materiálu včetně semtexu a trhaviny Perunit podle policie získal nelegálně.