Stropnický zájem o Hrad nepotvrdil, svůj úspěch na sněmu ale bere jako vzkaz

Stropnický: Své zvolení vnímám jako nějaký vzkaz (zdroj: ČT24)

Ministr obrany a čerstvě zvolený místopředseda hnutí ANO Martin Stropnický se nevyjádřil, zda bude kandidovat na prezidenta. Zisk největšího počtu hlasů ve volbě místopředsedů vnímá jako „nějaký vzkaz“. Hnutí ANO podle něj ale ještě nerozhodlo, jakým způsobem bude prezidentskou volbu řešit. Podle předsedy hnutí Andreje Babiše připadá v úvahu vnitrostranické referendum, v němž by jednotliví členové mohli nominovat kandidáta na prezidenta.

„Tento sněm nebyl o nějaké hradní volbě nebo kandidatuře… Já jsem jenom řekl, že určitá míra sebereflexe tady ode mě musí být z hlediska toho, jestli dostanu podporu, jestli vůbec budu zvolen místopředsedou, nebo ne,“ reagoval Stropnický na tiskové konferenci po zvolení kompletního místopředsednictva.

Stropnický již dříve uvedl, že za nutnou podmínku pro rozhodnutí kandidovat na prezidenta by považoval své zvolení místopředsedou ANO. V tajné volbě řadových místopředsedů přitom získal 174 hlasů, což bylo nejvíc hlasů ze všech jeho spolukandidátů. Předseda hnutí Andrej Babiš už dříve uvedl, že o postoji ANO k prezidentské volbě by mělo být jasno do léta.

Babiš i Faltýnek chtějí k prezidentské volbě referendum

Babiš nyní znovu zopakoval svůj návrh, aby ANO uspořádalo referendum, v němž by každý člen mohl předložit kandidáta na prezidenta. Mezi kandidáty, kteří by návrh přijali, by hnutí mohlo uspořádat primární volby. Zdůraznil ale, že jde jen o jeho návrh, ke kterému se ještě musí vyjádřit ostatní členové hnutí. Poznamenal ale také, že současný prezident Miloš Zeman je ve výhodné pozici, pokud se rozhodne znovu kandidovat.

Naši členové si navrhnou kandidáty a pak kandidáti musí říct, jestli jsou ochotní kandidovat. Nepředstavuju si to tak, že hnutí kampaň odpracuje za kandidáta – ale že to kandidát odpracuje sám za sebe… Budeme se tomu věnovat až v čase, kdy budeme připravovat kandidátky do sněmovny… Martin Stropnický je jedno z možných jmen, ale ještě se nevyjádřil, jestli chce, nebo nechce.
Andrej Babiš
v pořadu Týden v politice

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek podotkl, že by se mohla uskutečnit dvě vnitrostranická referenda. V rámci prvního by se členové ANO rozhodli, zda vůbec má hnutí stavět vlastního kandidáta. Pokud by ho chtěli, mělo by druhé referendum rozhodnout, kdo by se kandidátem měl stát.

ANO má za sebou sněm. Zvolilo Babiše a dalo mu víc moci (zdroj: ČT24)