Ministerstvo dopravy nechce platit odškodné exmanažerovi ŘSD za výrok Víta Bárty o kmotrech

Ministerstvo dopravy se odvolalo proti rozsudku, který mu v prosinci uložil zaplatit odškodné 200 tisíc korun exřediteli chomutovské správy ŘSD Renné Komínkovi. Ten ministerstvo žaloval o milion korun kvůli výrokům bývalého ministra dopravy Víta Bárty. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze. Informaci ČT potvrdila mluvčí městského soudu Markéta Puci i ministerstvo dopravy.

„V zákonné lhůtě jsme podali odvolání. Jelikož soudní řízení dále probíhá, nebudeme ho nyní blíže komentovat,“ řekl ČT mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Komínek je s rozsudkem spokojený, odvolávat se nechce.

Exšéf chomutovské ŘSD žalobu podal už v roce 2013, rozsudek u pražského městského soudu ale padl teprve v 30. listopadu 2016. Komínek se ohradil proti výrokům bývalého ministra Víta Bárty, že je řízen Petrem Bendou anebo Patrikem Oulickým a že z jejich okruhu měl management ŘSD čerpat určité benefity. ŘSD krátce nato odvolalo Komínka z funkce.

V Ústeckém kraji, kde je ten problém největší, se mi podřízení smějí, že management ŘSD řídí Oulický s Bendou, což jsou slavní kmotři ODS a sociální demokracie.
Vít Bárta
tehdejší ministr dopravy (Otázky Václava Moravce, 9. 1. 2011)

Bárta vyjádření uvedl v Otázkách Václava Moravce a později i v dalších zpravodajských relacích České televize a v televizi Nova. Podle soudu nebyly tyto výroky pravdivé.

Podle listopadového rozsudku městského soudu mělo ministerstvo dopravy Komínkovi zaplatit jako náhradu nemajetkové újmy 200 tisíc korun. Plnou požadovanou částku – milion korun – soud Komínkovi nepřiznal.

Žalovaná strana měla navíc na své náklady nechat vytisknout omluvu v denících MF Dnes, Právo, Hospodářské noviny, Chomutovský deník a v časopise Týden. Zveřejněná omluva se měla také objevit na zpravodajském serveru Aktuálně.cz. Zároveň mělo ministerstvo dopravy odeslat omluvný dopis České televizi.

Vydáno pod