Bývalý manažer ŘSD má od státu dostat 200 tisíc za výrok exministra Bárty o kmotrech

Bývalý ředitel chomutovské správy Ředitelství silnic a dálnic Renné Komínek vysoudil na ministerstvu dopravy odškodné 200 tisíc korun. Rozhodl o tom nepravomocně pražský městský soud. Komínek zažaloval ministerstvo o milion korun kvůli výrokům bývalého ministra dopravy Víta Bárty, který v roce 2011 v médiích uvedl, že je ŘSD řízeno kmotry z ODS a ČSSD. Ministerstvo se kromě toho musí písemně omluvit v několika denících. Informaci ČT potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci.

Komínek žalobu podal už v roce 2013, rozsudek ale padl teprve letos 30. listopadu. Exšéf chomutovské ŘSD se ohradil proti výrokům bývalého ministra Víta Bárty, že je Petrem Bendou anebo Patrikem Oulickým a že z jejich okruhu jmenovaných měl tento management čerpat určité benefity.

ŘSD krátce nato odvolalo Komínka z funkce. Bárta vyjádření uvedl v Otázkách Václava Moravce a později i v dalších zpravodajských relacích České televize a v televizi Nova. Podle soudu nebyly tyto výroky pravdivé.

V Ústeckém kraji, kde je ten problém největší, se mi podřízení smějí, že management ŘSD řídí Oulický s Bendou, což jsou slavní kmotři ODS a sociální demokracie.
Vít Bárta
tehdejší ministr dopravy (Otázky Václava Moravce, 9. 1. 2011)

Ministerstvo dopravy musí nyní podle rozsudku Komínkovi zaplatit jako náhradu nemajetkové újmy 200 tisíc korun. Plnou požadovanou částku – milion korun – soud Komínkovi nepřiznal.

Žalovaná strana má navíc na své náklady nechat vytisknout omluvu v denících MF Dnes, Právo, Hospodářské noviny, Chomutovský deník a v časopise Týden. Omluvu má zveřejnit také na zpravodajském webu Aktuálně.cz a omluvný dopis musí zaslat České televizi.

Rozsudek není pravomocný, ministerstvo se proti němu může odvolat.