ČSSD trvá na tom, aby kraje dostaly na opravy silnic tři miliardy

ČSSD trvá na tom, aby kraje dostaly letos na opravy svých silnic tři miliardy korun, což je o miliardu víc, než nabízí ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Po jednání Ústředního výkonného výboru strany to řekl předseda strany Bohuslav Sobotka. Širší vedení zároveň podpořilo dlouhodobý program, který se bude schvalovat na březnovém sjezdu.

„My nejsme nějaký krátkodechý marketingový projekt, který byl ustaven nějakým účelovým způsobem, ale jsme strana, která skutečně žije programovou debatou,“ uvedl premiér Sobotka po zasedání ve zjevné narážce na hnutí ANO ministra financí a miliardáře Andreje Babiše.

Sociální demokracie chce podle Sobotky hájit zájmy zaměstnanců, rodin s dětmi, seniorů nebo lidí s průměrnými příjmy. „Myslím si, že je důležité si uvědomit, že zájmy normálních lidí nehájí miliardáři,“ prohlásil předseda ČSSD. Navzdory koaličním rozmíškám je prý ale cílem ČSSD, aby nynější vláda mandát dokončila.

ČSSD v dlouhodobém programu prosazuje například to, aby konkurenceschopnost české ekonomiky nebyla založena na nízkých mzdách a daních, ale na kvalifikovaných pracovnících, inovacích a výrobcích s vysokou přidanou hodnotou. Chce zamezit vývozu kapitálu do zahraničí ve formě dividend, aby část těchto peněz zůstala v Česku ve vyšších mzdách, a vrátit daňovou progresi.

ČSSD slibuje zachování bezplatného školství a dostupné veřejné zdravotnictví, v němž neporoste spoluúčast pacientů. Garanci bezpečnosti a stability pro Česko vidí sociální demokracie v členství země v Evropské unii a v Severoatlantické alianci.

Ústřední výkonný výbor ČSSD
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Peníze na platy autobusáků i zdravotníků

Sociální demokracie chce ve vládě podpořit finanční pomoc krajům na zvýšení platů řidičů autobusů. V regionech by pak zástupci ČSSD měli prosazovat i růst platů zdravotníků v krajských nemocnicích, které fungují jako akciové společnosti. Na ně se totiž nevztahuje rozhodnutí vlády o zvýšení platových tarifů o deset procent.

Další téma, které se týká krajů, jsou opravy silnic II. a III. tříd. V lednu uvedl ministr dopravy Dan Ťok, že může ministerstvo přispět částkou dvě miliardy. To je ale podle Sobotky málo a strana bude trvat na tom, aby kraje dostaly na opravy tři miliardy. Nejméně pro tři miliardy se koncem ledna vyslovila i Asociace krajů, kterou vede karlovarská hejtmanka za ANO Jana Vildumetzová.

Ústřední výkonný výbor také rozhodl, že se nově nebude o hospodaření strany starat volený místopředseda, ale ekonomický ředitel. Tím se stane právě dosavadní místopředseda pro hospodaření Martin Starec. V souvislosti s tím brzy rezignuje na post ve stranickém vedení. Řadových místopředsedů je v ČSSD pět, nově tedy budou všechny tyto pozice čistě politické.