Sobotka: V ČSSD nemám vyzyvatele, protože se mi daří stranu sjednocovat

Sobotka: V ČSSD nemám vyzyvatele, protože se mi daří stranu sjednocovat (zdroj: ČT24)

„Ten signál, který mám, že nemám vyzyvatele, ukazuje, že se mi daří sociální demokracii sjednocovat.“ V rozhovoru pro pořad Týden v politice to řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Právě o tomto víkendu ale jeho nominaci nepodpořila jihočeská ČSSD. Jeho tamní dlouholetý kritik Jiří Zimola ale kandidaturu na nejvyšší stranický post dosud neoznámil.

Sobotka to, že se dosud ve straně nenašel žádný jeho vyzyvatel, pokládá za důležité i vzhledem k březnovému sjezdu sociální demokracie, kde dojde k volbě nového vedení. „Pokud máme mít šanci vyhrát volby, tak do nich sociální demokracie musí jít jednotná,“ řekl Sobotka.

To, že by jihočeský hejtman Jiří Zimola, který Sobotku již delší dobu kritizuje, mohl kandidovat na funkci předsedy, Sobotka nevylučuje. „Ozvat se může každý. I na sjezdu může být navržen kandidát, ale myslím, že to asi není úplně seriózní postup, který by mohl získat podporu delegátů,“ míní současný předseda strany.

Podle Sobotky by měli mít silný mandát i místopředsedové sociální demokracie. Právě jihočeská krajská organizace v sobotu podpořila na post prvního místopředsedy dalšího premiérova kritika Jeronýma Tejce, jehož si Sobotka na pozici svého zástupce nepřeje. Už dříve Tejce na pozici, kterou dnes zastává Milan Chovanec, podpořila i jihomoravská konference.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Není to úplně novinka. Podobný souboj se odehrál před dvěma lety. Tehdy Milan Chovanec vyhrál a já předpokládám, že velmi podobně ten výsledek může dopadnout i na tomto sjezdu. V každém případě: Milan Chovanec má moji podporu a cítím, že má podporu i ve velké části regionů České republiky,“ uvedl Sobotka.

„My máme ambici vyhrát. Můžeme vyhrát jenom tehdy, pokud se sjednotíme, a myslím si, že se nemáme za co stydět, pokud jde o to, co sociální demokracie prosadila ve vládě, co jsme udělali pro seniory, pro zaměstnance, pro rodiny s dětmi. A v téhle práci chceme pokračovat,“ řekl premiér.

Babiš asi jednání o brexitu nepovažuje za důležité

Premiér nyní svolává pracovní skupinu ke společnému postupu ohledně brexitu. Jednání se mají účastnit předsedové všech stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. „Já bych byl rád, kdyby Češi měli společnou pozici, kdyby tady neprobíhaly spory mezi vládou a opozicí, a proto se snažím integrovat do toho rozhodování o našich vyjednávacích prioritách, které budeme uplatňovat, i opoziční strany,“ míní Sobotka.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ale místo sebe do pracovní skupiny posílá europoslance a současného místopředsedu Evropského parlamentu Pavla Teličku. Sobotka toto rozhodnutí považuje za chybu. „Já myslím, že to je problém Andreje Babiše. On pravděpodobně ta vyjednávání nepokládá za důležitá, takže se toho nechce účastnit. Myslím si, že to je chyba. Ty věci jsou hodně vážné,“ říká předseda vlády.

„Je to jeho rozhodnutí. Já tu nejsem od toho, abych přemlouval Andreje Babiše a napravoval jeho chyby, které se rozhodne udělat. Bylo by lepší, kdyby na to jednání přišel. Brexit je důležitá věc a týká se to řady našich lidí,“ dodal Sobotka ke schůzce k brexitu, která se má uskutečnit na Úřadu vlády ve Strakově akademii.