Policii se nedaří rozšiřovat stavy podle plánů: platy pro nováčky jsou příliš nízké

Největší nedostatek sil pociťuje policie v Praze a ve Středočeském kraji (zdroj: ČT24)

České policii stále chybí víc než 1300 lidí. Nábor nováčků se totiž nedaří tak, jak určuje schválená koncepce. Například loni chtěl sbor přijmout přes 800 žen a mužů - když se ale odečtou i odchody, tak se zvýšil jejich počet jen zhruba o tři sta. Největší nedostatek sil pociťuje policie v hlavním městě a ve Středočeském kraji.

Ve Středočeském kraji sice loni nastoupilo 114 nových policistů, jenže prakticky totožný počet odešel. „Řada policistů přešla na jiné útvary, takže ta situace se spíše zhoršuje,“ uvádí náměstek krajského policejního ředitele Jan Ptáček. 

Přitom zájemců bylo ve středních Čechách dost: kolem 700. Většina ale v testech pohořela. „Hlavní problém je samozřejmě v testech osobnostní způsobilosti, kdy prověřujeme to, jestli ten uchazeč je schopný ke službě,“ dodává personalistka Renata Drnková. 

Ta má nábor nováčků se svými kolegy na starosti. Nejčastěji se k policii hlásí mladí lidé ve věku 20–25 let: „Je to z důvodů financí, které nabízíme. Pro čtyřicetileté už je to přeci jen nižší služební příjem, než pro o ty mladé,“ vysvětluje Renata Drnková. 

Nástupní plat začínajícího člena sboru je ve všech krajích stejný: 18,5 tisíc korun hrubého. „Po nějakých třech letech služby se policista může dostat na 26 tisíc korun hrubého,“ dodává vedoucí personalistického odboru u středočeské policie Zbyněk Flekal. 

Nástupní plat láká hlavně mladé lidi
Zdroj: ČT24

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého by mohl začínajícím policistům v prvních letech pomoci náborový příspěvek. „Byl projednán zákon o služebním poměru, který by měl alespoň částečně řešit motivační program, a také náborový příspěvek, který by mohl oslovit další zájemce o službu u policie.“

Jenže to podle personalistů samo o sobě nestačí. Růst musí hlavně samotné platy: „A to nejméně o deset procent. Jinak pochybuji, že se nám podaří doplnit početní stavy na potřebnou úroveň,“ obává se Flekal. Podle koncepce rozvoje policie má být v roce 2020 policistů v celé ČR asi o čtyři tisíce víc, než je teď.

Nová jednotka u cizinecké policie má jen devět lidí, přitom jich tam má sloužit skoro 200

Nedostatek policistů ale řeší i jeden z celorepublikových útvarů: cizinecká policie. Ta se snaží postavit novou mobilní jednotku, ale místa se nedaří obsazovat. Zatím u ní slouží devět lidí, konečný stav je přitom 186 příslušníků. O jejím vzniku rozhodla vláda kvůli nelegální migraci už loni v květnu. „Prostě není možné, aby skladník nebo pokladní měl víc peněz než policista, který nastupuje k policii,“ kritizuje ředitel cizinecké policie Milan Majer. 

Policejní nábor
Zdroj: ČT24

V letošním roce má podle schválené koncepce rozvoje nastoupit k policii 1000 nováčků. I podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jsou však platy pro nováčky u policie, ale i hasičů, celníků či vězeňské služby nízké. Proto zvažuje platové bonusy, aby se platy dorovnaly. „Nejsme konkurenceschopní,“ dodal v rozhovoru pro Týden v politice. 

Podle poslankyně Jany Černochové (ODS) pak chybí i společná databáze, do které by se mohli hlásit zájemci o službu v ozbrojených sborech. Policie, armáda či hasiči si podle ní totiž v náboru nováčků konkurují. Podle policejního prezidenta by se však musely měnit zákony, současná legislativa takovou databázi kvůli ochraně osobních údajů neumožňuje: „Nicméně jsme v kontaktu s armádou i dalšími složkami, a pokud by tam byl vhodný uchazeč, pak se můžeme vzájemně informovat,“ dodal Tuhý v Událostech.