Smogové podmínky se v Česku lepší. MHD zdarma Praha nezavede

UDÁLOSTI: Nejhorší vlna smogu za poslední roky polevila (zdroj: ČT24)

Ovzduší se v mnoha krajích výrazně zlepšilo. Signál regulace platí již pouze v Plzeňském kraji, naopak v Olomouckém i Středočeském kraji jej meteorologové odvolali. Ve středních Čechách zrušili i stav smogové situace stejně jako v Praze a Královéhradeckém, Pardubickém a Jihočeském kraji. Znovu ji ale meteorologové v úterý ráno vyhlásili ve Zlínském kraji.

Nepředpokládáme výrazné změny koncentrací, nicméně mohlo by v nejbližších dnech docházet k postupnému poklesu s možným pročištěním přibližně ve čtvrtek. Ale záleží to na vývoji meteorologické situace.
Ondřej Vlček
hydrometeorolog se zaměřením na ovzduší

Regulace se vyhlašuje, když koncentrace prachu ve vzduchu za 12 hodin překročí aspoň na polovině meteorologických stanic 150 mikrogramů na metr krychlový a zároveň se pro dalších 24 hodin nečeká pokles. Smogová situace se vyhlašuje, když koncentrace překročí 100 mikrogramů.

Regulace platí pouze v Plzeňském kraji

Ačkoli se situace pomalu zlepšila, není podle meteorologů vyloučeno, že se vyšší koncentrace prachu v následujících dnech opět vrátí. Zatím je ale řada krajů, kde ještě v pondělí platily smogové signály, venku z nejhoršího. Do smogového zápachu se začala většina regionů České republiky halit minulý týden ve čtvrtek a pátek většinu regionů České republiky. V řadě z nich pak byla vyhlášena i regulace, která ale nadále platí už jenom v Plzeňském kraji.

Podle meteorologů většinu exhalací způsobují automobily a lokální topeniště. Smogová situace, jež platí od pátku, zůstane v regionu zřejmě celý týden, řekl dnes Pavel Kopeček z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Odborník: Ve smogu převažují pevné částice vzniklé spalováním (zdroj: ČT24)

O regulaci dopravy jednalo město Plzeň, které ani úterý neosvobodilo ze zajetí polétavého prachu. Žádný zákaz radnice nevydala, zazněla však výzva občanům. „Vedení města vyzývá občany metropole i kraje, aby omezili jízdu osobními vozy a využili hromadnou dopravu,“ řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Smog stále dusí část Moravy i Ústecký kraj

Smogová situace trvá stále v Ústeckém a Zlínském kraji a v části Moravskoslezského kraje.

Ve Zlínském kraji přitom meteorologové v pondělí smogovou situaci odvolali. V úterý ráno se ale vzduch znovu zašpinil. Nejhorší byla celý den situace v Uherském Hradišti, i v podvečer zůstávala průměrná koncentrace polétavého prachu za posledních 24 hodin vysoko nad 100 mikrogramy v metru krychlovém. Značně zaprášené ovzduší je i ve Zlíně.

Protože probíhá už třetí týden virová epidemie v celém kraji, je těžké říct, co jde na vrub infekci a co na vrub zhoršenému ovzduší. V každém případě určitý nárůst na ambulancích je, ale čísla nemám k dispozici. Nevím tedy, v jaké míře, ale určitě se špatné ovzduší na zdraví lidí podepíše.
Jiří Tihon
primář plicního oddělení Nemocnice v Uherském Hradišti

Za smogové situace by hlavně nemocní a starší lidé či děti měli podle ČHMÚ omezit pobyt venku. Primář plicního oddělení v Nemocnici Uherské Hradiště Jiří Tihon upozorňuje hlavně chronicky nemocné lidi jako jsou astmatici a bronchitici, aby nevycházeli ven a nevětrali. Nadměrnému pohybu a sportovním aktivitám by se podle něj měli vyhnout i zdraví lidé. Mateřské školy v kraji omezily vycházky. „Děti tak místo zimních radovánek venku ve třídách zimu jen malují,“ okomentoval situaci redaktor ČT Luboš Dostál.

Primář plicního oddělení Tihon: Sportovci by měli omezit pohyb. Nedoporučuji ani moc větrat (zdroj: ČT24)

V Královéhradeckém kraji ráno smogovou situaci odvolali, o něco později pak také v Jihočeském, Pardubickém a Středočeském kraji a v hlavním městě Praze. Ve středních Čechách a Praze přitom ještě v pondělí platila i regulace. 

MHD zdarma v Praze zatím nebude, zrušil ji i Přerov

Rada hlavního města dostala v očekávání, že se smog v dohledné době nerozpustí, návrh na zavedení městské hromadné dopravy zdarma. Nakonec však toto opatření proti smogu zatím nezavede. „Měli jsme připraveno usnesení Rady hlavního města Prahy, které jednoznačně říká, že MHD je zdarma včetně součinnosti Českých drah a dalšího poskytovatele regionální železniční dopravy. Náklady jsou vyčísleny na 4 miliony 40 tisíc korun denně,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek.

Dolínek: Spuštění MHD zdarma máme v záloze (zdroj: ČT24)

Dopravní podnik se přitom na Dolínkovu výzvu již začal připravovat na mimořádné posílení. Do práce by muselo 50 řidičů navíc, v depech také připravovali posilové autobusy.

Radní však zdůraznil, že je rada připravena opatření přijmout kdykoli při opětovném zhoršení situace. V případě přijetí takového kroku by pak bylo možné jezdit zdrama hromadnou dopravou až do odvolání. Radní se ovšem svými kroky vystavili opoziční kritice. Bývalý primátor za ODS Bohuslav Svoboda označil výsledek příprav na dočasné zavedení MHD zdarma za „typické rozhodnutí pražské radnice, to znamená rozhodnutí žádné“. Podle opozičních zastupitelů reagovalo vedení města příliš pozdě, protože smog trápil metropoli pět dnů.

Jediným městem, které během lednové inverze skutečně mělo MHD zdarma, tak zatím zůstává Přerov. I tam však po odvolání signálu regulace pro Olomoucký kraj radnice opatření zrušila. „Kvalita ovzduší v Přerově se zlepšila. Omezující doporučení pro obyvatelstvo se ruší. Městská autobusová doprava je od 18:00 opět zpoplatněna,“ informovala radnice obyvatele prostřednictvím SMS zprávy.

Řidiči výzvu spíše ignorovali

Radní hlavního města vyzvali řidiče, aby nevyjížděli do ulic, pokud to není nutné. Právě automobilová doprava je hlavním zdrojem znečištění. Řidiči v Praze ale výzvu magistrátu, aby kvůli smogové situaci nechali auta doma, víceméně ignorovali. Podle údajů Ústředního automotoklubu (ÚAMK) ve městě vozidel v posledních dnech nijak výrazně neubylo.

„Razantní pokles provozu v posledních dnech určitě nenastal,“ konstatoval mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka, podle něhož výzva k řidičům nefunguje. Magistrát by musel vydat zákaz. „Jinak je to stejné, jako byste po řidičích žádali, aby nebourali,“ doplnil. Přesto Dolínek poděkoval všem, kdo kvůli situaci za volant nesedli.

Bezplatnou MHD zkoušeli už dříve v Ostravě, z finančních důvodů s tím skončili

O bezplatné dopravě ve vozidlech MHD během smogu rozhodli ostravští zastupitelé v roce 2010, a to 15. prosince. Lidé od té doby mohli tramvajemi či autobusy jezdit zadarmo 22 dní, kdy byla vyhlášena smogová situace. Opozice bezplatnou MHD od počátku kritizovala, protože podle ní městu přinesla jen výdaje, ale na zlepšení stavu ovzduší vliv neměla.

Možnost jezdit bezplatně městskou hromadnou dopravou při smogové situaci pak zrušili ostravští zastupitelé z ekonomických důvodů v září roku 2011. Město stála 23 milionů korun.

Doprava spolu s průmyslem a lokálními topeništi se na znečištění ovzduší podílí nejvíce. Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří k nejhorším nejen v Česku, ale i v celé Evropě. Peníze na financování ztrát dopravců město hradilo z rozpočtové rezervy.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)