Handicapované přijímá stále více firem. Úspěšně se za ně rvou i Srdcerváči

Handicapované zaměstnává stále více firem (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá společností, které zaměstnávají handicapované. Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením pomohl najít práci asi pěti stům lidí. Tento týden v rámci projektu Srdcerváči rozdělil 450 tisíc korun mezi jedenáct organizací.

Už tři roky pracuje na plný úvazek například Tereza Moravová, která má problém se zrakem. V Komerční bance má na starost nábor nových zaměstnanců. „Museli jsme přizpůsobit pracoviště mému handicapu a samozřejmě pomoc od kolegů je v určitých situacích také potřeba,“ popsala své zkušenosti. I díky technice ale zvládá svou práci bez problémů.

S kolegyní Petrou Krátkou se proto nyní zaměřila na to, aby v bance začalo pracovat ještě víc lidí s postižením. Nyní je jich zde sedmdesát dva. Pozice přitom mají různé – od asistentky po bankovního poradce.

Při hledání nových zaměstnanců banka spolupracuje i s nadačním fondem, který jen loni pomohl najít práci asi pěti stovkám lidí. Handicapovaným navíc pomáhá rozjet i vlastní podnikání. „Podpořili jsme nákup laserového přístroje pro podnikatele, který po třech letech začal zaměstnávat další lidi s postižením,“ uvedla ředitelka fondu Hana Potměšilová.

Padesát tisíc korun z projektu Srdcerváči dostala například i dobřichovická prádelna, ve které pracují převážně neslyšící. Peníze zde chtějí použít na nový žehlicí systém a během roku uvítají i nové kolegy.

V České republice je zhruba 700 000 osob se zdravotním postižením v aktivním věku. Projekt Srdcerváči jim pomáhá od roku 2013.