Chovanec chce zkrotit pracovní agentury: Zahraniční dělníci prý stojí za nárůstem kriminality

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce zpřísnit podmínky pro pracovní agentury. Výrazně totiž přibylo cizinců zaměstnaných v průmyslových zónách – především z Polska, Rumunska a Bulharska – a s tím podle resortu i drobná kriminalita. Například k ubytovnám v Plzni na Borských polích, kde dělníci bydlí, vyjíždí policisté prakticky denně a podle Chovance se tam zvýšila kriminalita o 50 procent. V Kvasinách na Rychnovsku, kde má závod Škoda, dokonce o 419 procent.

„Já chci zhruba do měsíce dát na vládu materiál, analýzu, kde bychom popsali stávající problémy. Popsali bychom takové tři okruhy, jeden operativní, druhý okruh, který nepotřebuje zásah do legislativy, a třetí legislativní. Chceme přizvat ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo financí, ministerstvo práce a sociálních věcí,“ řekl Chovanec. Podle něj nejde jen o problém Královéhradeckého nebo Plzeňského kraje, podobné případy se podle něho vyskytují v celém Česku.

Podle ministra jde o nastavení pravidel v oblastech, kde je nízká hustota zalidnění a přichází do nich velké množství cizinců. „Dynamika je tak velká, že na ni stát musí nějak reagovat. Zejména v případě, kdy sem má přijít dalších 10 tisíc zaměstnanců,“ dodal.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého byla v postižených oblastech posílena přítomnost státní i pořádkové policie. V případě Kvasin také policisté spolupracují s polskými kolegy. Nejčastějším prohřeškem je tam nedodržení rychlosti. „Cizinci jezdí přes polské hranice a samozřejmě spěchají do práce či z práce a tu rychlost nedodržují,“ dodává mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková.

Například na ubytovně nedaleko Borských polí před časem skupinka cizinců napadla správce. Ten nakonec svým zraněním v nemocnici podlehl. Rušení nočního klidu či fyzické potyčky pak řeší policisté nejčastěji. „Výjimkou nejsou ani bodno-řezná poranění nebo násilí páchané opravdu s jakoukoliv zbraní v ruce,“ dodává mluvčí plzeňských záchranářů Martin Brejcha.

Na Borských polích v Plzni se prý kriminalita zvýšila o 50 procent (zdroj: ČT24)

Podle Chovance mají za zahraniční pracovníky odpovídat zaměstnavatelé

Do řešení problému chce ministr zapojit především zaměstnavatele, kteří by podle něho měli za zaměstnance odpovídat. Nejčastěji se zaměstnanci firem dopouštějí dopravních přestupků, ruší také noční klid a veřejný pořádek.

Problém je podle ministra zejména u pracovních agentur, které nemají jasná pravidla. „Myslíme si, že počet agentur, které poskytují zaměstnance, je enormě veliký a je tam potřeba jít cestou nějaké úpravy. To je jedna z cest, kde budeme iniciovat nějakou legislativní změnu,“ dodal Chovanec. Podle prezidenta Asociace pracovních agentur je však jejich počet odpovídající současnému trhu a zpřísnění podmínek nepovede k cílům, kterých chce vnitro dosáhnout.

Chovanec už dříve řekl deníku Právo, že bude požadovat po velkých firmách v dotčených oblastech, aby ve chvíli, kdy zahraniční pracovník přestoupí zákon, nesměl být na území České republiky zaměstnán. „To je debata, která nás teprve čeká,“ upřesnil ve čtvrtek. „Chceme s nimi nastavit nějaká pravidla hry,“ dodal.