O zásluhách členů protikomunistického odboje bude rozhodovat i Karel Srp

V etické komisi pro ocenění účastníků protikomunistického odboje usedne zakladatel a bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp starší. Bude spolurozhodovat o nárocích lidí, kteří se postavili komunistickému režimu, na osvědčení aktivních účastníků odboje. Členem komise jmenoval Karla Srpa prezident republiky Miloš Zeman. Srp v minulosti čelil obvinění, že donášel Státní bezpečnosti. Sám to odmítá a také soud rozhodl, že byl jako spolupracovník StB veden neoprávněně.

Karel Srp bude jako nový člen etické komise pro ocenění účastníků protikomunistického odboje spolurozhodovat o odvoláních žadatelů o osvědčení aktivního účastníka třetího odboje, kterým nevyhovělo ministerstvo obrany.

Vězeň režimu u soudu prokázal, že nespolupracoval s StB

Celkem má komise devět členů, prezident vybírá jednoho z nich. Rozhodl se pro Karla Srpa, jenž koncem 60. let spoluzaložil Jazzovou sekci, ta původně působila v rámci Svazu hudebníků. Zprvu byl jejím místopředsedou, později předsedou. Jako takový odpovídal za činnost organizace, která vydávala legální publikace, ale současně šířila samizdat a po léta se jí dařilo právní cestou bránit svému zrušení. Výsledkem ale bylo uvěznění Karla Srpa i dalších členů vedení Jazzové sekce v roce 1986.

Nový člen etické komise se však v minulosti musel bránit nařčení ze spolupráce se Státní bezpečností. Figuroval v neoficiálních seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti (StB), takzvaných Cibulkových seznamech jako spolupracovník komunistické tajné policie. Že na ně donášel, tvrdili i někteří disidenti. Soud v roce 2000 rozhodl, že byl Srp evidován jako spolupracovník StB neoprávněně. Například Jaroslav Hutka však byl i více než deset let po soudním rozhodnutí přesvědčen, že Karel Srp s tajnou policií spolupracoval.

„Pamatuju si, že za mnou přišel jazzman, půjčil jsem mu desky a zajímalo ho všechno, co dělám. Vím, o čem jsme tehdy mluvili, to ve spisu prostě i bylo. Před tím navíc byla stránka, že o mně mají málo informací a že za mnou musí někoho poslat. Další stránka už byla návštěva Karla Srpa,“ popsal Hutka.

Členy komise volí parlament, prezident i ÚSTR

Karel Srp, který Miloše Zemana před prezidentskými volbami v roce 2013 podporoval a v témže roce od nové hlavy státu dostal medaili Za zásluhy, bude jediným prezidentovým zástupcem v devítičlenné etické komisi. Hlava státu jmenuje – po kontrasignaci premiérem – jednoho člena, po dvou členech potom volí a odvolává Senát, Poslanecká sněmovna, vláda a rada Ústavu pro studium totalitních režimů.

Funkční období členů komise je pětileté a nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou. Dosavadní funkční období skončilo v prosinci. Novými členy jsou Srp a historik Jiří Rajlich zvolený Poslaneckou sněmovnou. Poslanci současně zamítli kandidaturu Stanislava Devátého. Nové členy ve středu večer volil i Senát, vybral historika Petra Blažka a chartistu Miloše Rejchrta. ÚSTR potom do komise vybral Petra Pitharta a Lídu Rakušanovou.