ČSSD chce ještě do voleb zvýšit přídavky na děti

ČSSD chce ještě do voleb zvýšit přídavky na děti pracujícím rodičům. Pokud se na tom koalice shodne, tak by mohly přídavky vrůst zhruba na dvojnásobek. Místo současných 500, 610 a 700 korun by vzrostly na 1000, 1100 a 1200 korun. Navíc se má rozšířit i počet rodin, které na dávku dosáhnou. Rozpočet by to vyšlo na zhruba pět miliard.

Teď se přídavky na děti vyplácejí rodinám, které mají příjem do 2,4násobku životního minima. Tato hranice by se podle představ sociálních demokratů měla zvednout na trojnásobek životního minima.

ČSSD chce zvednout příspěvky na děti pracujícím rodičům (zdroj: ČT24)

V současnosti se na přídavcích na děti vyplácejí asi tři miliardy ročně. Navrhované změny by si vyžádaly dalších pět miliard. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) však není osmimiliardový výdaj „žádná závratná částka“. 

Podle lidovců je ovšem nesystémové jít v případě pracujících rodičů cestou přídavků. „My naopak prosazujeme zvyšování daňových slev a bonusů na poplatníka, na manželku a děti,“ uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek.

90‘ ČT24 na téma Podpora rodin: Jana Maláčová, ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí MPSV (zdroj: ČT24)

Se zvýšením přídavků na děti počítá návrh koncepce rodinné politiky, který připravilo ministerstvo práce. To bylo ještě štědřejší, když navrhovalo přídavky ve výši 1000, 1200 a 1500 korun. Dosáhnout na ně navíc měly rodiny s příjmem do 3,5násobku životního minima. To by ale znamenalo pro rozpočet více než 13miliardový nárůst.

Návrh rodinné koncepce obsahuje i řadu dalších opatření. Ta ale ČSSD do voleb už prosazovat nebude. Chce je promítnout do svého volebního programu a usilovat o ně po volbách. Dokončit by se měly jen projednávané záměry, mezi které patří zavedení placené týdenní otcovské či delšího ošetřovatelského volna při péči o nemohoucí příbuzné.