Státní zástupce obžaloval znalce, který měl u soudu pomoci Janouškovi

Události ČT: Znalce z kauzy Janoušek obžaloval státní zástupce (zdroj: ČT24)

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 obžalovalo znalce, který posuzoval dopravní nehodu lobbisty Romana Janouška. Muže viní z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku ve prospěch Janouška. Hrozí mu až tři roky vězení i zákaz činnosti.

„Státní zástupce podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 obžalobu na fyzickou osobu obviněnou z toho, že v roce 2013 podala hrubě zkreslený znalecký posudek v trestní věci Romana Janouška,“ informoval mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Ondřej Šťastný. „Osoba je trestně stíhaná pro přečin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za který hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.“

Podnět k prověření znalců obhajoby podal soudce pražského městského soudu Tomáš Kubovec, který měl Janouškův případ na starosti. Důvody vysvětlil následovně: „Především to byly absolutně odlišné výsledky od původního znaleckého posudku, který si nechaly zpracovat orgány činné v trestním řízení, což se následně potvrdilo i revizním znaleckým posudkem, který zpracoval znalecký ústav v Brně.“

Jméno obžalovaného znalce státní zastupitelství neuvedlo. Posudky pro Janouška nicméně zpracovával dopravní znalec Jiří Doleček a dále také společnost Dekra Automobil.

Roman Janoušek v březnu 2012 pod vlivem alkoholu srazil svým vozem ženu a od nehody ujel. Janoušek se u soudu hájil tím, že řidičku neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi, kterou potvrzoval znalec Doleček, však vyvrátily jak odposlechy Janouškova telefonu, tak i revizní znalecký posudek z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně.

Kvůli nemoci je Janoušek venku z vězení

Autoři tzv. superposudku, který nechal soud zpracovat, zkritizovali i teorii Dekry, podle níž se žena sama zachytila zpětného zrcátka a nechala se následně Janouškovým vozem vléct. Výpočty prý nebyly korektní.

Soud nakonec došel k závěru, že Janoušek v březnu 2012 v pražské Michli naboural do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, ženu porazil a ujel. Žena po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici, lobbista jí později zaplatil odškodné 900 tisíc korun.

Za úmyslné sražení ženy autem mu soud vyměřil trest 4,5 roku vězení. Nyní je Janoušek na svobodě, trest má přerušen ze zdravotních důvodů až do listopadu 2017. Janoušek si dlouhodobě stěžuje na zdravotní komplikace po operacích hlavy.