ANO zrušilo na Liberecku dvě buňky, členem hnutí už není ani liberecký primátor

Liberecký primátor Tibor Batthyány opouští hnutí ANO, ovšem nedobrovolně. Předsednictvo ANO totiž rozpustilo dvě severočeské místní organizace včetně Batthyányho liberecké a všem jejich členům tím zanikne i členství v hnutí, uvedl první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Organizace v Liberci a Frýdlantu zrušilo předsednictvo kvůli dlouhodobému porušování stanov i neutuchajícím sporům, které rozdělují organizaci v Liberci.

ANO dosud mělo své lidi v čele šesti statutárních měst. O jedno nyní přichází, protože předsednictvo zrušilo libereckou buňku hnutí a tím zanikne členství všem jejím členům včetně primátora Tibora Batthyányho.

Primátor Batthyány je rozhodnutím předsednictva ANO zaskočen. „Vůbec o tom nevím, nic takového jsem nečekal,“ uvedl.  Podle místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka ale nebylo zbytí. Předsednictvo zdůvodnilo zrušení obou organizací kromě sporů mezi členy také porušováním stanov a poškozováním dobrého jména hnutí na veřejnosti.

V Liberci má vedení ANO problém i s tím, že nevědělo o doutnající krizi na magistrátu, která hrozí vyústit v rozpad koalice se Změnou pro Liberec. „Jedná se o krajní řešení, které je ale bohužel nevyhnutelné. Už květnu, kdy z místní organizace Liberec chtělo vystoupit osm jejích členů, kteří upozorňovali na opakované nedodržování stanov, nám bylo jasné, že po volbách budeme muset situaci řešit,“ uvedl Faltýnek.

Zrušení obou buněk navrhla Jana Pastuchová, která řídí krajskou organizaci v Libereckém kraji. Podle Jaroslava Faltýnka nespočíval problém pouze ve vnitřních sporech, ale také v tom, že prakticky ustalo přijímání nových členů. „Vypadalo to, jako by si své buňky zprivatizovali,“ podotkl.

Krajská organizace dostala za úkol libereckou a frýdlantskou místní organizaci obnovit. Od nové členské základny však předsednictvo ANO očekává práci v souladu se stanovami a kodexem hnutí. 

Severočeské organizace nejsou první, které ANO zrušilo. V minulosti zanikla například i místní organizace v Karlových Varech, a to necelé dva měsíce po komunálních volbách na podzim 2014. I tehdy byly důvodem vnitřní problémy a spory. Potíže na Karlovarsku ale pokračovaly i později, letos v březnu odešlo z ANO všech pět zastupitelů krajského města, kteří za ně byli zvoleni.

Loni v červnu pak předsednictvo ANO zrušilo oblastní organizaci v Ústí nad Labem. Část zastupitelů se totiž podílela na odvolání vedení města složeného ze zástupců ANO a hnutí PRO!Ústí. V listopadu 2015 pak byla zrušena místní organizace v Opavě, kde hnutí také získalo křesla v čele města, později se ale místní organizace rozdělila na dvě znesvářená křídla.