Pozůstalí v heparinové kauze od nemocnice nic nedostanou

Brno - Pozůstalí po ženě, která dostala injekci heparinu od vraha Petra Zelenky, nedostanou od havlíčkobrodské nemocnice žádné odškodné. Jejich dovolání odmítl Nejvyšší soud (NS). Podle senátu nemocnice nenese zodpovědnost za činy svého bývalého zaměstnance, později odsouzeného na doživotí. Heparin navíc v tomto konkrétním případě nebyl bezprostřední příčinou ženiny smrti.

Žalobu proti nemocnici podali manžel a syn zemřelé ženy, dohromady žádali 3,5 milionu korun. Zelenka pacientce neoprávněně podal lék proti srážení krve, dále hypnotikum a chlorid sodný. Podle lékařské dokumentace však smrt ženy nezpůsobil heparin, ale selhání srdce při těžkém zánětu plic.

Okresní soud v Havlíčkově Brodě i Krajský soud v Hradci Králové dospěly k závěru, že pozůstalým nárok na odškodnění od nemocnice nevznikl. Zelenka heparin aplikoval o své vůli, nemocnice nechybovala. Nejvyšší soud dovolání pozůstalých odmítl koncem srpna bez veřejného jednání, dnes usnesení zpřístupnil v internetové databázi. Podobně dopadli u okresního a krajského soudu také další pozůstalí po Zelenkových obětech.

Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tím zředil krev a někteří vykrváceli. Zelenka by měl podle rozsudku pozůstalým zaplatit téměř 2,4 milionu korun. Peněz se však od něj zřejmě nedočkají. Podle informací z médií nemá žádný majetek.

Trestní soud Zelenkovi prokázal, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu. Později policisté zveřejnili, že má zřejmě na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus o ni. Vzhledem k uloženému doživotnímu trestu ho však už znovu nestíhali.