Volná pracovní místa by mohli obsadit Bělorusové, plánuje Mládek

UDÁLOSTI: Zaměstnanci by mohli přijít i z Běloruska, plánuje Mládek (zdroj: ČT24)

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) plánuje rozšířit program pro zaměstnance z ciziny. Vláda program vyhlásila přesně před rokem pro odborníky z Ukrajiny, od srpna se otevřel i pro lidi s nižší kvalifikací. Pracovní místa by ale mohli v budoucnu získat i Bělorusové.

Za prací do Česka takto přijela zhruba stovka Ukrajinců s vysokoškolským vzděláním. Díky vládnímu programu je firmy oslovují napřímo, cizinci pak získají zaměstnanecké karty ve zkráceném režimu. Postupně k nim přibyli i zdravotníci a v novém programu další profese.

„Nově se zaměřujeme i na nízkokvalifikované profese, například na řidiče autobusů, zámečníky nebo slévače,“ přiblížil program Lukáš Prokeš, ředitel odboru řízení exportní strategie a služeb ministerstva průmyslu.

Právě o středně a nízko kvalifikované zaměstnance je podle ministerstva průmyslu velký zájem. Od srpna eviduje už 1500 žádostí, což je třetina roční kvóty. Ministr Mládek teď chce programy ještě rozšířit.

„Program, který je dnes zaměřený na Ukrajinu, by se mohl rozšířit ještě o další země, a to o Bělorusko,“ prohlásil Mládek.

Raději zvyšte platy, vyzývají odbory

Podle samotných firem ale systém zatím nefunguje. „Jen velmi malé procento lidí projde systémem. Vlastně si je přehazují ministerstvo zahraničí a ministerstvo vnitra,“ uvedla viceprezidentka hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková. Firmám vadí zejména to, že vyřízení žádostí trvá příliš dlouho.

Českomoravské konfederaci odborových svazů se zase nelíbí fakt, že ministerstvo začalo lákat i méně kvalifikované profese. Podle odborů by se namísto obsazování míst cizinci měl stát zaměřit na české zaměstnance a zvýšit jim platy.

  • ČMKOS je největší odborová centrála, která sdružuje 29 profesních odborových svazů s 300 tisíci členy. V Česku platí, že to, co dohodnou odbory v kolektivní smlouvě, se vztahuje na všechny zaměstnance.

„Tady někdo nabízí bídné mzdy a tváří se, že je to podpora hospodářství. Je to spíš podpora zisku pro firmy,“ dodal odborový předák Josef Středula. Po zvýšení platů volá i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Podle hospodářské komory jen v průmyslu chybí na 140 tisíc lidí a Češi o místa nemají zájem. I tak ale firmy musejí nejdřív po dobu třiceti dnů pozici nabídnout jim, až pak mohou sáhnout po Ukrajincích.