Sobotka stojí o konec ministra Ťoka, Babiš to odmítá

Premiér Bohuslav Sobotka pochybuje o tom, že se vládě podaří splnit všechny ambice v oblasti dopravy, a kdyby mohl obměnu ministrů rozšířit i mimo svou stranu, stál by o odchod ministra dopravy Dana Ťoka za ANO. Uvedl to v rozhovoru pro deník Právo. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš takovou možnost odmítl s tím, že ČSSD sleduje jen své zájmy v dopravním sektoru.

Rošádu na vládních pozicích, které drží sociální demokraté, ohlásil Bohuslav Sobotka po prohraných krajských volbách; obměnu vládního týmu vysvětloval tím, že kabinet potřebuje dostat novou energii, ČSSD pak posílit svůj hlas před parlamentními volbami v příštím roce.

Konkrétní jména odcházejících a nově příchozích ministrů Lidový dům zveřejnil v pátek odpoledne. Šéfa vládních legislativců a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera střídá Jan Chvojka, na pozici ministra zdravotnictví zastoupí Svatopluka Němečka ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Ministryně práce Michaely Marksové, o jejímž konci se rovněž spekulovalo, se změny nijak nedotkly. 

Souběžně s tím Sobotka v pátek vyzval koaliční partnery k tomu, aby také uvažovali o výměně některých svých zástupců v kabinetu; konkrétnější byl v rozhovoru pro Právo. „Mám vážné pochybnosti nad tím, jestli budeme schopni naplnit všechny cíle v oblasti dopravy,“ uvedl. „Myslím, že ministr dopravy Ťok by mohl odvádět lepší práci. Je to jeden z konkrétních příkladů, kde bych uvažoval o výměně, kdybych mohl dělat takto důkladnou revizi i u ministrů koaličních stran.“

O fungování ministerstva dopravy bude s nominantem hnutí ANO jednat v pondělí, kdy Ťok jako první člen vlády z koaliční strany zamíří za Sobotkou na avizovanou bilanční schůzku. Sám ministr ovšem výtky odmítá: „Přijde mi to absurdní, protože ministerstvo dopravy dlouho nebylo v tak dobré kondici. Nemáme žádný problém, věci se řeší a staví se.“

Myslím, že ministr dopravy Ťok by mohl odvádět lepší práci. Je to jeden z konkrétních příkladů, kde bych uvažoval o výměně.
Bohuslav Sobotka

Babiš: ČSSD chce v dopravě „dělat svoje kšefty“

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který by měl o Ťokově případném odchodu rozhodnout, navíc ke změně ve vedení ministerstva nevidí důvod. „Rozhýbal opravy dálnic, celá země je rozkopaná, rozjel projekty, které dlouho stály. Ve svém resortu našel peníze na opravu silnic druhé a třetí třídy,“ prohlásil vicepremiér.

Sociální demokracie se chce podle Babiše Ťoka zbavit kvůli vlastním obchodním zájmům v dopravním sektoru. Za obchod spojený s ČSSD označil nákup údajně předražených lokomotiv společnosti Škoda Transportion, kterou zastupuje premiérův přítel advokát Radek Pokorný. „To všechno ČSSD vadí, chápu, že se chce pana Ťoka zbavit, aby si na dopravě znovu mohla dělat volně svoje kšefty,“ řekl šéf hnutí ANO.

V pátek si s podobnou rétorikou vyměnili na sociálních sítích své názory Ťok s prvním místopředsedou ČSSD a ministrem vnitra Milanem Chovancem. „Mýto problém, dráhy problém, na silnicích parkoviště. Co začít konečně řídit svůj tým jako firmu a dát pár lidem taky padáka?“ odkázal na Babiše a Ťoka. Šéf dopravy kontruje: „Kdyby byl na dálnicích dopravní policista, který by při stavebních činnostech usměrňoval dopravu, tak bychom tam parkoviště neměli.“