Česko si připomíná válečné veterány, oslav se účastní i slovenský prezident

Slovenský prezident Andrej Kiska se v Praze účastní koncertu k připomínce válečných veteránů. Během své návštěvy Česka zdůraznil, že českoslovenští vojáci bojovali za hodnoty, které bychom si měli v dnešní obtížné době stále připomínat. Hlavní oslavy Dne válečných veteránů proběhnou v pátek.

Odpoledne položil Andrej Kiska na Petříně kytici k soše generála M. R. Štefánika a během krátkého rozhovoru s novináři nastínil obsah projevu, který pronese během večerního koncertu v Rudolfinu: „Bojovali (veteráni) za svobodu, proti rasové a náboženské nesnášenlivosti. Bojovali také za hodnoty, které si musíme každý den připomínat a v dnešní nelehké době na ně nezapomínat.“

Koncertu Ústřední hudby Armády ČR se společně se slovenským prezidentem účastní i český prezident Miloš Zeman.

Události: Kiska uctil v Praze válečné veterány (zdroj: ČT24)

Oběti válek i vojáky, kteří v nich bojovali, připomněla také odpolední ekumenická bohoslužba ve vojenském kostele svatého Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech.

Do kostela přišli uctít válečné veterány zástupci armády včetně náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře, politici i novodobí váleční veteráni. Přítomno bylo i několik členů třetího odboje, kteří byli nuceni sloužit v nechvalně proslulých Pomocných technických praporech (PTP), kam komunistický režim posílal své politické odpůrce. Zamyšlení během bohoslužby pronesl primas český Dominik Duka, který připomněl, že moderní války si za oběť vybírají nejen vojáky, ale také velké množství civilistů.

Hlavní oslavy jsou naplánovány na pátek. Na Vítkově ministr obrany Martin Stropnický mimo jiné vyznamená vojáky a civilisty. Ještě předtím se v areálu ministerstva obrany pokloní zástupci úřadu spolu s pozůstalými památce 102 důstojníků, absolventů Vysoké školy válečné, které v letech 1939 až 1945 popravili nacisté.

Ekumenická bohoslužba k uctění válečných veteránů
Zdroj: ČTK

Den veteránů se ve světě slaví k uctění památky účastníků válek. V České republice byl svátek zaveden v listopadu 2001. Datum bylo vybráno symbolicky, protože 11. listopadu 1918 bylo podepsáno příměří, kterým byly ukončeny boje první světové války. Zatímco v cizině, především v některých anglicky mluvících zemích nebo ve Francii, má svátek široký společenský ohlas, v Česku stále tolik připomínán není.

Vlčí máky na Field of Remembrance v britském Westminsteru
Zdroj: Kristy Wigglesworth/ČTK

V Česku je v současné době registrováno více než 13 000 válečných veteránů. Většina z nich jsou novodobí veteráni, kteří se zúčastnili některé z porevolučních misí české nebo československé armády. Vojáků z druhé světové války je v Česku stále asi 680, jejich počet ale každoročně výrazně klesá.

Vzpomínku na válečné veterány symbolizuje květ vlčího máku, který si lidé připínají do klopy. Společnost Post Bellum zorganizovala akci, během které lidé mohou zakoupením symbolického květu vlčího máku přispět na zdokumentování osudů těch, kteří bojovali za svobodu.