Sobotka chystá rekonstrukci vlády. ANO a lidovci o změnách ministrů neuvažují

Události: Premiér obmění svůj tým. Kdo opustí vládu? (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chystá rekonstrukci vlády i svého týmu v sociální demokracii. Členům strany to oznámil dopisem. Sobotka napsal, že někteří lidé jsou unaveni a potřebují vystřídat. Současně vyzval šéfy dvou dalších vládních stran, aby také zvážili výměny svých ministrů. Předsedové hnutí ANO i KDU-ČSL shodně odvětili, že o změnách neuvažují. Prezident Miloš Zeman nechce Sobotkův plán komentovat, dokud se s ním v úterý nesejde v Lánech.

Po volbách do krajských zastupitelstev a Senátu se Bohuslav Sobotka chystá vyměnit některé své spolupracovníky. „V příštích dnech se sejdu s členy vlády za ČSSD. Potřebujeme ve vládě posílit dynamiku a zlepšit komunikaci k veřejnosti,“ citoval premiéra mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Abychom toto všechno mohli během tohoto a příštího roku zvládnout, potřebujeme novou krev. Proto jsem se rozhodl, že obměním svůj tým. A to jak na úrovni vlády, tak ve strukturách strany. Někteří kolegové jsou unaveni a potřebují vystřídat. Konkrétní jména oznámím během následujícího jednoho měsíce.
Bohuslav Sobotka
premiér

Členy ČSSD upozornil Sobotka na své úmysly dopisem. Volby v něm premiér a předseda sociální demokracie charakterizoval jako neúspěšné. Zdůraznil však, že za důvod neúspěchu ČSSD, která obhájila vítězství pouze ve dvou z původních devíti krajů, považuje dlouhodobé problémy konkrétních regionů.

Premiér chce střídat

„Cítím odpovědnost faktory neúspěchu nejen pojmenovat, ale také aktivně vystavět pilíře cesty změny,“ napsal však. Konkrétně chce obměnit „svůj tým“ jak ve vládě, tak v ČSSD. Konkrétní však nebyl. „Někteří kolegové jsou unaveni a potřebují vystřídat,“ uvedl Sobotka pouze s tím, že jména oznámí do 10. prosince, kdy se sejde širší vedení partaje. Nejprve se ale chce se všemi svými ministry sejít a zhodnotit jejich práci.

Sobotka by chtěl, aby nové tváře omladily sestavu ČSSD a dokázaly lépe prezentovat výsledky práce strany, což podle něj unavení členové jeho týmů nezvládají. „Na hnutí ANO vidíme, že často stačí jenom ta prezentace,“ uvedl a dodal, že kvůli Babišovu hnutí mizí z politiky slušnost, neboť vede konfrontační a lživou kampaň.

Babiš: Sobotka přejímá „protibabišovskou“ rétoriku

Současně je však přesvědčen, že by vyměnit potřebovali i někteří ministři, kteří v kabinetu reprezentují další dvě strany. Vyzval proto předsedy ANO Andreje Babiše a KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, aby také zvážili personální obměny. Oba odvětili, že o změnách neuvažují.

Já jsem to zvážil a nevidím žádný důvod pro změnu u nominantů KDU-ČSL.
Pavel Bělobrádek

„Pokud náš ministr nefunguje, tak ho vyměním bez ohledu na to, že pan Sobotka mění ministry. V tom nevidím žádnou souvislost,“ vyjádřil se Babiš a odmítl kritiku svého hnutí. „My jsme žádnou agresivní kampaň nevedli, agresivní kampaň vedla ČSSD,“ uvedl Babiš s tím, že premiér od pravicové opozice přejíma „protibabišovskou“ rétoriku.

Je škoda, že úspěšná vláda je v situaci, kdy to vypadá, že máme problémy. Pevně doufám, že útoky skončí, dovládneme až do konce a splníme náš volební program i naši koaliční dohodu.
Andrej Babiš
předseda hnutí

Valachová ani Dienstbier se nebojí

Je to reakce premiéra a předsedy sociální demokracie na povolební situaci. Ten krok byl očekávaný, premiér si rozmyslel svůj další postup a dopisem ho avizuje.
Milan Chovanec

Sociálním demokratům v současnosti patří ve vládě osm křesel. Jedno z nich je samotného premiéra, další ministra vnitra Milana Chovance, který je prvním místopředsedou ČSSD a veřejně se vůči Sobotkovi vyjadřuje loajálně.

Šéfa resortu průmyslu a obchodu Jana Mládka po nedávném neúspěchu v senátních volbách již dal svoji funkci k dispozici, premiér však tehdy jeho rezignaci nepřijal. Nyní se Mládek k situaci vyjádřovat nechtěl s tím, že se může měnit každým dnem.

„Ministr Mládek postavil svou rezignaci do kontextu toho, že neuspěl ve druhém kole senátních voleb. To pro mě není důvod, abych měnil ministra. Pro mě je důležité, jak ministr funguje ve vládě. Proto jsem nechtěl toto téma otevírat, ale samozřejmě budu mluvit i s panem ministrem Mládkem,“ řekl Sobotka novinářům.

Vyhazovu z vlády se nebojí Kateřina Valachová. „Plním úkoly, které mi předseda vlády uložil,“ podotkla ministryně školství, která je ze sociálnědemokratických ministrů služebně nejmladší. Ve vládě zasedá až od poloviny minulého roku, kdy nahradila Marcela Chládka.

Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier se také ničeho neobává a chápe dopis jako součást celostranické diskuse, kterou nyní vedou členové strany na všech úrovních, od okresních organizací po poslanecký klub. „V celé ČSSD se vede debata, musíme se zamyslet nad celkovou strategií. Jde nejen o to držet tradiční voliče. Musíme získat mladé voliče, voliče vzdělané a z velkých měst,“ uvedl.

„Svým způsobem jsme unavení všichni, to bychom museli být nadlidé,“ přiznala Marksová. „Nezaznamenala jsem, že by některý kolega polevil ve své agendě,“ dodala. „Rozumím tomu, že premiér cítí potřebu reagovat na situaci po volbách a bude hledat cestu, jak posílit stávající tým,“ uvedl k situaci Zaorálek. Ministr Němeček ji naopak komentovat nechtěl.

Kdo půjde?

Kdo vládu nakonec opustí, není jasné. „Ptali jsme se v kuloárech a zatím se rýsuje, že změna by měla být u dvou ministrů. Tím prvním by měl být Jiří Dienstbier. U něj zatím není jasné, kdo by ho měl nahradit, ale podle informací České televize má premiér zhruba tři vhodné kandidáty,“ vylíčil zákulisní spekulace redaktor ČT Vladimír Keblůšek.

„Druhým jménem, které v kuloárech zní jako nejpravděpodobnější, je ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Možným kandidátem by mohl být Jiří Běhounek,“ prozradil dále Keblůšek.

„Pokud změny budou rozsáhlejší, což premiér nevyloučil, tak připadá v úvahu ještě jedna změna. Spekuluje se i o odchodu Michaely Marksové. V případě, že by se tak předseda ČSSD rozhodl, mohl by ji nahradit Roman Sklenák. Byl už v prvním výběru, který Bohuslav Sobotka prováděl po volbách,“ dodal Keblůšek.

Podle politologa Lukáše Jelínka by byl „nejpřirozenější“ odchod Jana Mládka. „Svou funkci nabídl, je vidět, že na ní nelpí. Popravdě řečeno, Bohuslav Sobotka asi očekával od ministra průmyslu a obchodu, že bude vydatnějším soupeřem pro Andreje Babiše jako šéfa jiného silového resortu,“ vysvětlil.

Úterní schůzka v Lánech

Případné změny v kabinetu by musel zrealizovat prezident Miloš Zeman. Ten nechce Sobotkův plán komentovat, dokud se s ním nesetká v úterý v Lánech. „Prezident prozradí, jestli je připraven nějaké změny ve vládě rok před volbami provést,“ vysvětlil Keblůšek. Premiér totiž odvolání ministrů navrhuje, hlava státu je provádí.

Na rozdíl od případu, kdy ministr sám podá demisi, nemá prezident v případě jeho odvolání premiérem manévrovací prostor. „Ústava v tomto ohledu prezidentu republiky neponechává žádné uvážení. Prezident republiky nemá možnost odolávat. Odvolání učinit musí a můžeme se bavit pouze o tom, zda je to v řádu hodin nebo několika málo dnů,“ vysvětlil ústavní právník Jan Kysela.

Řeknu vám jednu anekdotu. Po volbách přichází nový premiér a od předchozího premiéra dostává tři obálky. A ten předchozí premiér mu říká: ,Když budeš mít nějakou krizi, otevírej postupně tyto tři obálky.‘ Přichází první krize, premiér otevírá první obálku a tam je napsáno: ,Sveď všechno na mě.‘ Stane se. Přichází druhá krize, premiér otevírá druhou obálku a tam je: ,Vyměň polovinu vlády.‘ A přichází další krize, premiér otevírá třetí obálku a víte, co je tam napsáno? ,Připrav si tři obálky.‘ Jinými slovy, premiér Sobotka dnes otevírá druhou obálku.
Miloš Zeman

Podle Lukáše Jelínka je Sobotkův krok obvyklou reakcí na neúspěch u voleb. „Politická strana potřebuje ukázat svým voličům, že z (volebního neúspěchu) vyvodila nějaké závěry, a zároveň že má čerstvé tváře, které by mohly vystřídat ty starší, okoukanější nebo unavenější,“ soudí politolog.

  • Se změnami v čele ČSSD, které v dopise spolustraníkům taktéž avizoval, počítá Sobotka až na sjezdu strany. Kongres se uskuteční v polovině března v Brně. „Pro mě je teď důležité, aby ti lidé, kteří jsou součástí stávajícího týmu, dokázali obhájit práci, kterou ve vedení sociální demokracie dva roky odváděli,“ vysvětlil předseda ČSSD.

ČSSD v říjnových volbách zvítězila v Jihočeském kraji a Kraji Vysočina. Před čtyřmi lety přitom získala nejvíce hlasů celkem v devíti regionech z celkových třinácti. Letos naopak v devíti krajích získalo nejvíce hlasů hnutí ANO. V senátních volbách sociální demokraté rovněž příliš neuspěli, jejich kandidáti vyhráli ve dvou z 27 obvodů, kde se letos volilo. Ztratili tak deset křesel.

Uložit