Zaorálka znepokojilo, že Čína zrušila Jurečkovu ministerskou návštěvu

Ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) znepokojilo, že dva čínští ministři zrušili plánované schůzky s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Jurečka v úterý uvedl, že jde o reakci na setkání ministra kultury s dalajlamou. Šéf české diplomacie věří tomu, že Čína bude plnit své závazky směrem k Česku, ke kterým se zavázala letos v dohodě o strategickém partnerství obou zemí. Zrušení Jurečkovy návštěvy bude ve čtvrtek řešit Zaorálkův náměstek s čínskou velvyslankyní.

Jurečka měl v Číně jednat se svým protějškem a s ministrem pro oblast vodního hospodářství. V úterním Interview ČT24 však informoval o tom, že ve čtvrtek do Číny nezamíří, protože ministři plánované schůzky zrušili. „Vysvětlení bylo, že je to z důvodů, které obě strany zcela jistě chápou,“ uvedl ministr zemědělství.

Na doplňující dotaz, zda jde o důsledek schůzky Daniela Hermana s dalajlamou, pak ministr zemědělství dodal: „Tak jak to bylo vysvětleno našim kolegům na zastupitelském úřadu v Pekingu, tak si troufnu tvrdit, že jednoznačně ano.“

Podle Zaorálka rušení schůzek nezapadá do dohod s Čínou

Podle Zaorálka probere zrušení schůzek ve čtvrtek jeho náměstek Martin Tlapa s čínskou velvyslankyní na dříve naplánovaném jednání. „My jsme se dohodli, že Čína pomůže vyrovnat schodek mezi exportem a importem mezi ČR a Čínou, právě zemědělské výrobky byly ty, které mohly pomoci,“ dodal Zaorálek. Tlapa podle něj bude žádat, aby Čína podnikla kroky, jež pomohou situaci vyřešit.

Zaorálek prý doufá v to, že obě země budou v zemědělství pokračovat v tom, na čem se domluvily. Zrušení schůzek podle něj nezapadá do toho, co se dohodlo.

„Nevypadá to jako krok k tomu, co my vidíme jako závazek na straně Číny,“ dodal ministr zahraničí. Česká strana si podle něj závazky plní. „V diplomacii můžete buď jednat, nebo posílat nóty. V této chvíli budeme jednat,“ uvedl. Strategické partnerství s Čínou je podle něj dobrý rámec a doufá v to, že se ho podaří naplnit.

Ukazuje se, že i tam, kde je proamerická vláda, tak i tam je čínských investic celkem hodně. Nějak malý dopad to ale asi mít bude.
Martin Janíčko
ekonom, Národohospodářská fakulta, VŠE v Praze

„Důvodem zrušení této schůzky bylo asi to, že se pak Jurečka připojil k panu Hermanovi, je to škoda pro české zemědělství a Jurečka si za to může tak trochu sám,“ uvedl prezident Miloš Zeman.

„Zrušení schůzek neznamená automaticky zrušení exportních příležitostí, vnímám to jako reakci na dění posledních čtrnácti dnů,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda vzpomenul na rok 2002, kdy se prezident Václav Havel setkal s dalajlamou. Následovala čínská protestní nóta a setkání s čínským velvyslancem o postojích obou zemí. Tím to skončilo, žádná akce se nerušila, řekla Svoboda. Domnívá se, že Čína nyní zkouší „když zatlačí v Čechách, jestli couvneme. A my jsme couvli,“ soudí bývalý ministr zahraničí.

Podle názorů na čínských sociálních sítích lidé většinou stojí za politikou jednotné Číny. Ale je třeba to vidět v kontextu toho, že čínský internet není svobodným místem pro vyjadřování názorů.
Martin Kříž
ekonom a sinolog

V minulých dnech Zaorálek opakovaně kritizoval ministra Hermana za to, že prý porušil dohodnutá pravidla. S dalajlamou se totiž sešel oficiálně, a nikoliv neoficiálně, jak mělo být smluveno na zasedání kabinetu v dubnu 2014. „Nenajdete za posledních deset let nikoho, kdo by takovým způsobem porušil to, k čemu jsme se zavázali,“ řekl Zaorálek. Herman ale odmítá, že by nějakou dohodu porušil, jelikož prý žádnou neuzavřel. 

Podle údajů Českého statistického úřadu letos klesl dovoz z Číny o 1,7 procenta na 276 miliard korun. Český export oslabil meziročně o pět procent na 29 miliard korun.