Königsmarková pět milionů nedostane. Její nárok je promlčený

Obvodní soud pro Prahu 2 zamítl část žaloby porodní asistentky Ivany Königsmarkové, ve které požadovala pět milionů korun za nemajetkovou újmu kvůli trestnímu stíhání. Její nárok je podle soudu promlčený. Zbytek žaloby, kde Königsmarková požaduje milion korun za údajný ušlý zisk, bude soud dál projednávat.

Prezidentka Unie porodních asistentek čelila trestnímu stíhání kvůli domácímu porodu, při kterém zemřelo dítě, po zásahu ústavních soudců byla v dubnu 2014 zproštěna viny.

Königsmarková původně požadovala po ministerstvu spravedlnosti 6,5 milionu korun. Pět milionů chtěla jako nemajetkovou újmu kvůli negativní medializaci. Podle soudkyně Šárky Henzlové je ale nárok promlčený po šesti měsících ode dne, kdy se dozvěděla o zprošťujícím rozsudku, což bylo v dubnu 2014. Königsmarková podala žalobu až loni v květnu.

Soud se nicméně bude dál zabývat požadavkem na jeden milion korun, které chce Königsmarková za údajný ušlý zisk, právní zastoupení a ztrátu na starobním důchodu. Soudkyně ve čtvrtek řekla, že ohledně nároku musí zadat znalecký posudek, jednání proto odročila. Ministerstvo už dříve ženě přiznalo za právníky a znalecký posudek 94 000 korun.

Ústavní soud zrušil rozsudek nad Ivanou Königsmarkovou
Zdroj: ČT24/ČTK

Obžaloba vinila Königsmarkovou z chyb při vedení domácího porodu z roku 2009, který se zkomplikoval. Žena se prý dostatečně neinformovala o předchozích porodech rodičky a poté přehlížela problémy, které rodička měla, a neposlala ji do nemocnice. Když se dítě začalo dusit, neprovedla podle obžaloby řádnou resuscitaci.

Porodní asistentka původně dostala dvouletou podmínku a pětiletý zákaz činnosti. Navíc měla pojišťovně zaplatit 2,7 milionu korun. Ústavní soud měl ale o její vině pochybnosti, a případ tak vrátil k novému projednání. Městský soud v Praze pak porodní asistentku viny zprostil. Trestní kauza definitivně skončila na sklonku roku 2014, kdy Nejvyšší soud zamítl dovolání, které v neprospěch ženy podal nejvyšší státní zástupce.

Vydáno pod