Muži umírají na rakovinu prsu častěji, mnohdy se na ni přijde pozdě

Rakovinu prsu v Česku lékaři ročně diagnostikují u tisíců žen, ale i desítek mužů. U nich je sice tento nádor vzácný, umírají na něj ovšem častěji. Choroba se u nich totiž většinou potvrdí až v pozdním stadiu. Naděje na uzdravení se ale díky pokrokům medicíny zvyšuje.

Rakovinu prsu ročně lékaři diagnostikují u stále víc pacientů. V posledních letech tento nádor našli každý rok u sedmi tisíc žen a v průměru 65 mužů. U Michala Kříže si doktorka dlouho myslela, že má natažený sval. Pak ale mamograf odhalil zhoubný nádor. Léčba trvala rok a půl.

„V některých fázích už jsem toho měl dost, měl jsem čtyři chemoterapie. Před tou čtvrtou jsem si říkal, že už to asi nezvládnu,“ vzpomíná Kříž, který se posléze věnoval osvětě díky projektu Bellis Young & Cancer. Rakovina se mu ale vrátila, a tak nyní opět bojuje.

Vyhlídky má nadějné – lékařům se daří úspěšně léčit pořád víc lidí. „Co se týká technicistní medicíny, tak jsme opravdu na špičkové úrovni. Co se nedostává, je psychická podpora pacienta, která je velmi důležitá,“ říká ředitelka Aliance žen s rakovinou prsu Eva Knappová.

Rakovina prsu – čísla
Zdroj: ČT24

Zkušenosti pacientů se v tomhle ohledu liší. Třeba Aleně Aksamitové se nad rámec svých povinností věnovala ošetřující lékařka. Když před Vánoci absolvovala chemoterapii, dostala číslo na mobil, aby mohla zavolat, kdyby se jí udělalo zle. „Nešlo vůbec o žádné vyšetření, ale první pomoc v nejhorších chvílích,“ podotkla pacientka.

Preventivní vyšetření rakoviny prsu hradí pojišťovny každé dva roky ženám starším 45 let. Dojít by si na něj ale měl každý, kdo nahmatá na hrudníku bulku. Mladší pacientky lékaři mohou zkontrolovat pomocí ultrazvuku.

„Potřebujeme najít nádor v co nejčasnějším stadiu, ideálně v tom prvním, kdy je snadno léčitelný,“ upozorňuje primář radiologického oddělení EUC Kliniky Ústí nad Labem Petr Váša.

U mužů se často přijde na rakovinu prsu později (zdroj: ČT24)

Cena preventivního ultrazvukového vyšetření na přání pacientky se v Česku pohybuje kolem 500 korun, mamografické stojí kolem sedmi set.