Brněnští žalobci řeší trestní oznámení v případu Haškovy falešné mluvčí

Městské státní zastupitelství v Brně prověřuje trestní oznámení v případu faktur, které Jihomoravský kraj vedený Michalem Haškem uhradil firmám spojeným s lobbistkou Janou Mrencovou. Firmy údajně inkasovaly peníze za práci, kterou neodvedly, a podle právníka Petra Němce, který oznámení podal, mohlo u kraje vzniknout podezření z porušení povinností při správě cizího majetku a u inkasující firmy podezření z podvodu. Hejtman Hašek prověření věci vítá.

O tom, že společnosti kolem Mrencové obdržely peníze za služby, které neposkytly, před nedávnem mluvila bývalá krajská mluvčí Denisa Kapitančiková. Advokát Němec pak z vlastní iniciativy podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Na jedné straně míří na Janu Mrencovou a společnosti s ní spojené, na druhé straně na kraj a na lidi, kteří vědomě propláceli faktury za neodvedenou práci. Nelze určit konkrétního pracovníka, to je na orgánech činných v trestním řízení,“ vysvětlil.

Na zastupitelství se obrátil kvůli tomu, že to neudělal nikdo jiný. „Veřejně zazněla informace, že se proplácely peníze za neodvedenou práci, což není v pořádku. Je tam podezření na trestný čin, a pokud se k ničemu nemá opozice nebo někdo jiný, mělo by se to prošetřit,“ doplnil Němec, který v Brně studoval a k městu má vztah.

Od státního zastupitelství zatím nemá žádnou odpověď. „Státní zástupce se tímto případem zabývá, ale zatím nemáme žádný závěr, protože je to celkem čerstvé. Bližší informace zatím nelze poskytovat,“ řekl náměstek brněnských žalobců Jaroslav Paul.

Hašek: Trestní oznámení může podat každý

Hejtman Michal Hašek sdělil, že právo podat trestní oznámení má každý: „Obzvlášť před volbami se podání takového typu množí jako houby po dešti. Kraj standardně poskytne v takovém případě požadovanou součinnost. Za sebe vítám prověření celé věci, kterou považuji za předvolební útok související s krajskými volbami.“

Kraj zároveň prověřuje smlouvy, které měl s firmami spojenými s Mrencovou. Věcí se nejspíš bude zabývat i kontrolní výbor zastupitelstva. „Dodávám, že jako hejtman jsem nikdy nepodepsal žádnou smlouvu ani jiný dokument týkající se této věci. Mediální prezentace kraje řešil a řeší krajský úřad,“ doplnil Hašek. Už dříve prohlásil, že pokud nebudou u smluv
dostatečné doklady, vyzve kraj firmy k nápravě. Pokud tak neučiní, kraj bude žádat zpět část peněz.

Případ otevřelo odhalení neexistující mluvčí

Diskusi o metodách mediální propagace kraje rozpoutal před časem článek Mladé fronty Dnes. Deník se zaměřil na osobu skrytou za e-mailovou schránkou pojmenovanou po Lucii Proutníkové. Z adresy několik let chodila médiím vyjádření Haška i avíza na akce s jeho účastí. Podle MfD i podle svědectví Kapitančikové žádná Proutníková neexistuje a e-maily rozesílala lobbistka Jana Mrencová.

Kapitančiková uvedla, že Mrencové posílala zprávy a fotky vypracované krajskými pracovníky, které pak Mrencová posílala zpět a fakturovala si za ně peníze. Mrencové letos soud udělil nepravomocně podmínku za to, že bývalému místostarostovi Mariánských Lázní Petru Horkému slibovala za peníze ovlivnění novinářů.

Vydáno pod