V Klementinu naměřili nejchladnější 11. srpen od roku 1869

11. srpen 2016 patří k nejchladnějším dnům letošního léta. Na většině českých stanic byly překonány teplotní rekordy. Na některých místech na Šumavě a v Krušných horách mrzlo, v pražském Klementinu byla ráno naměřena nejnižší teplota pro 11. srpen od roku 1869. Nový rekord má hodnotu rovných deset stupňů. Na svém webu to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Dnešní teplotní minimum v Klementinu bylo o 0,8 stupně nižší než předchozí extrém, který odolával 147 let. „Nutno podotknout, že k překonání minimálních teplot dochází na této stanici již velmi vzácně, vzhledem k vlivu tepelného ostrova centra Prahy. Naposledy došlo k překonání extrémního minima 1. září 1998,“ uvádí ČHMÚ na webu.

Na začátku tohoto týdne se prudce ochladilo. Ještě v pondělí dosahovala průměrná teplota v Česku i více než 26 stupňů, v úterý se ale dostala nejvýše na asi 19 stupňů. Místy bylo v úterý podle meteorologů až o 14 stupňů chladněji než v pondělí.

Léto je proměnlivé, déšť střídají slunečné dny (zdroj: ČT24)

Dnes ráno se objevily mrazy. Na Šumavě na stanici Kvilda-Perla bylo naměřeno minus 3,2 stupně a na stanici Horská Kvilda minus 2,5 stupně. Na obou stanicích tak byla o několik desetin stupně překonána předchozí minima stará dvě až tři desítky let.

Páteční ráno bude na Moravě a ve Slezsku velmi studené

Noc na pátek bude podle ČHMÚ zřejmě podobně chladná a zase budou překonána minima z dřívějších let. „Klementinský extrém je však jen 8,9 stupně, proto zde nejspíše překonán nebude,“ stojí ve zprávě ústavu. 

Páteční ráno bude hlavně na Moravě a ve Slezsku velmi studené. Při vyjasnění tam teplota pravděpodobně klesne pod čtyři stupně. Do Čech bude v noci přibývat mraků od západu, a proto bude ranní teplota v Čechách o něco vyšší.

Odpoledne bude na obloze hodně mraků, občas bude pršet nebo mrholit a teploty ještě zůstanou pod dvaceti stupni. V sobotu a taky v neděli už ale bude výrazně tepleji. Maxima se dostanou i nad 25 stupňů.

Příští týden bude tepleji

Příští týden podle meteorologů nelze očekávat ani studená rána ani velká vedra. Odpolední teploty by se měly držet kolem 24 stupňů. Přeháňky se mohou objevit až v druhé polovině týdne.

Letošní léto je podle meteorologů proměnlivé. „Slunečné dny se střídají s deštěm, dešťových dnů je ve srovnání s loňskem vydatně víc,“ uvedl meteorolog ČT Pavel Karas. Červenec 2016 podle něj nakonec v dlouhodobém srovnání vyšel jako teplejší, než bývá zvykem. Množství spadlého deště sice bylo plošně velmi rozdílné, od průměru se ale zásadně nelišilo.

Vydáno pod