Za Haška komunikovala neexistující mluvčí, píše Mladá fronta DNES

Mluvčí jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) Lucie Proutníková nikdy neexistovala. Tvrdí to Mladá fronta DNES, podle které za smyšleným jménem figuruje nepravomocně odsouzená lobbistka Jana Mrencová. Hašek jméno Proutníkové neznal – přestože za něj rozeslala desítky tiskových zpráv – a kontakty s Mrencovou odmítá.

„Netuším, kdo to je. Stalo se historicky, že se objevují určité podvrhy. To, že někdo napíše do nějakého mailu, že je něco nebo někdo, to já neovlivním. A za druhé to jméno neznám,“ uvedl jihomoravský hejtman na adresu ženy, pod jejímž mailem dostávají média Haškova vyjádření už několik let.

Podle MF Dnes, která se odvolává na důvěryhodné zdroje z okolí hejtmana, se za jménem Lucie Proutníkové skrývá lobbistka Jana Mrencová, která navíc údajně „běžně diriguje práci zaměstnanců hejtmanství, ač na to oficiálně nemá žádné pověření“. Krajská mluvčí Eliška Holešinská Windová připustila, že s Mrencovou v minulosti ohledně tiskových zpráv komunikovala.

Mrencová i Hašek zjištění novin odmítají

Mrencová odmítá, že by se vydávala za Proutníkovou, a prohlašuje: „Politiku už nedělám.“ V minulosti stála například za soutěží nejsympatičtějších mladých matek Missis a údajně udržuje kontakty s řadou vlivných politiků či jejich žen. Vedle toho dal letos v dubnu chebský soud Mrencové nepravomocnou podmínku za to, že za úplatek nabízela ovlivnění novinářů.

Mrencová rovněž se svým partnerem Milošem Skácelem vlastní Producentské centrum Profil – a u Skácela si podle deníku Hašek objednal marketingové služby před krajskými volbami. Hejtman ovšem tvrdí, že podnikatelku téměř nezná. „Firma, ve které figuruje nebo figurovala paní Mrencová, myslím v minulosti dělala nějaká mediální školení směrem k úředníkům,“ uvedl.