Nehody v protisměru mají letos už desítky obětí. Může za ně i únava z tepla

Nehody v protisměru mají letos už desítky obětí (zdroj: ČT24)

V letošním roce už se stalo nejvíc nehod způsobených vjetím vozidla do protisměru za posledních šest let. Zemřely při nich tři desítky lidí. Podle dopravní policie k takovým srážkám dochází nejčastěji v létě. Jejich příčinou je totiž kromě nepozornosti řidiče hlavně únava z tepla a oslnění sluncem.

Jen za prvních pět měsíců letošního roku už se stalo téměř tisíc nehod způsobených vjetím do protisměru. Zemřelo při nich sedmadvacet lidí. „Velmi často dochází ke střetu s nákladním vozidlem a následky bývají fatální,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Zatím poslední smrtelná nehoda se stala v sobotu u Řevničova na Rakovnicku. Řidička osobního vozu Škoda Octavia vyjela z dosud nezjištěných příčin do protisměru, kde auto narazilo do stromu. Žena i její spolujezdec nehodu nepřežili.

Dvě auta se v protisměru srazila i v pátek na hlavním tahu z Uherského Hradiště do Uherského Brodu. Následně nabourala ještě do dalších tří projíždějících vozidel. Tři lidé byli převezeni do nemocnice, čtvrtý účastník nehody byl ošetřen na místě.

Ve čtvrtek v noci pak zemřel u Horní Loděnice na Olomoucku osmatřicetiletý muž rovněž po čelním střetu dvou aut. Další čtyři lidé včetně osmileté dívky byli vážně zraněni. Obě auta, ve kterých cestovalo dohromady pět lidí, byla zcela zdemolována.