Německo vrátí Česku skupinu iráckých křesťanů, rozhodl tamní soud

Německo vrátí do České republiky skupinu Iráčanů, kteří do spolkové republiky odešli letos v dubnu. Informoval o tom správní soud v saských Drážďanech. Podle českého ministerstva vnitra se vrátí 20 z 25 lidí, kteří do Německa odešli. Tamní úřady chtěly Iráčany vrátit do Česka už dříve, ti se ale rozhodnutí snažili zvrátit. Drážďanský soud jim však nevyhověl, a jejich návratu do Česka tak už nic nebrání. Na adresu České republiky také zazněla ze strany iráckých uprchlíků velmi ostrá kritika, německý soud ale žádné systematické nedostatky neshledal a kritiku považuje za neopodstatněnou.

Soud v rozhodnutí z 23. června, o němž už byli Iráčané informováni, stanovil, že za azylové řízení je ve vztahu ke skupině zodpovědná výhradně Česká republika, která Iráčanům udělila víza. Německé úřady proto podle soudu postupovaly správně, když žádost skupiny o azyl ve spolkové republice odmítly. Žádost o předběžné opatření má soud za neodůvodněnou. Kdy se skupina do Česka vrátí, zatím úřady nestanovily. Německo jejich přesun musí oznámit sedm dní předem.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se ale nevrátí všichni Iráčané, kteří odešli. Pět z nich v Německu ještě zůstává, protože mají v zemi údajně příbuzné a úřady prověřují žádost o sloučení rodiny.

UDÁLOSTI: Německo vrátí 20 Iráčanů do Česka (zdroj: ČT24)

Uprchlíky z Iráku letos do Česka v rámci zvláštního programu přivezl Nadační fond Generace 21. Na začátku dubna se ale 25 z nich vydalo do Německa, kde je policisté několik kilometrů za českými hranicemi zadrželi. Od té doby německé úřady a posléze i soud řešily jejich další osud.

Německá policie původně chtěla skupinu hned v dubnu vrátit zpět, nakonec ale svou žádost o předání stáhla s odůvodněním, že uprchlíci požádali v Německu o azyl. Později německé úřady vyzvaly Česko, aby si Iráčany převzalo zpět, s čímž české ministerstvo vnitra napodruhé souhlasilo.

Po předpokládaném návratu do Česka se uprchlíci nevrátí do původního ubytování v Brně. „V případě, že se tyto osoby vrátí, převezme je Policie ČR a jako nelegální uprchlíky je umístí do detenčního zařízení,“ uvedl ministr vnitra. Odtud je může čekat následné vyhoštění do Iráku. V tuzemsku také mohou znovu požádat o azyl, případnou žádost by pak znovu posuzovaly úřady.

Odjezd této skupiny uprchlíků měl v České republice vážné dopady na celý projekt přesídlování běženců z míst postižených válkou. Program na přesídlování křesťanských běženců byl nejprve pozastaven a později vláda rozhodla, že nebude pokračovat. Nadační fond do země dopravil 89 uprchlíků, podle původních plánů jich mělo přijet 153. 

Česká vláda nám vyhrožovala, museli jsme pít špinavou vodu, stěžovali si Iráčané v Německu

Z verdiktu správního soudu v Drážďanech mimo jiné vyplývá, že si daná skupina v Německu stěžovala mimo jiné na špatné zacházení ze strany českých úřadů. V Česku prý dostávali k pití špinavou vodu a na záchod je musel doprovázet dozorce. Neustále jim bylo prý také dáváno najevo, že je v zemi nikdo nechce.

Návrat do Česka by tak podle Iráčanů negativně ovlivnil zdravotní stav jednoho těžce nemocného člena skupiny, kterému se údajně v ČR nedostalo žádné lékařské péče, a musel tak vystačit s léky dovezenými ještě z Iráku.

To ale drážďanský soud odmítl. „Nehraje žádnou roli, že se nálada v Česku kvůli odjezdu rodiny (do Německa) stala odmítavější, což žadatelé o azyl doložili příslušnými podklady. Soud je přesvědčen, že si to z podstatné míry způsobili vlastním jednáním,“ stojí v rozhodnutí soudu.

Iráčané kritizovali také ubytování na okraji vesnice, kde na ně prý neustále dohlíželi čeští policisté. Tvrdí také, že byli bez ochrany vystaveni nepřátelským postojům místních obyvatel. Česká vláda jim navíc měla vyhrožovat návratem na Blízký východ.

Kritice neušla ani údajně znečištěná voda, kterou skupina dostávala. Když si na ni stěžovala, tak prý několik dní nedostala vodu vůbec žádnou. Vzhledem k tomu, že drážďanský správní soud žádost skupiny o předběžné opatření odmítl, nebrání nic jejímu návratu do Česka.