Kauzou dětí odebraných v Norsku se budou zabývat české soudy

České soudy se budou zabývat kauzou odebraných dětí Evy Michalákové. České televizi to potvrdili její právníci. Michaláková se již v minulosti na české soudy obrátila, okresní soud však řízení zastavil s tím, že se záležitost řeší v Norsku.

„Krajský soud v Brně jako odvolací soud považuje za nepřípustné v dané situaci odmítnout poskytnutí soudní ochrany nezletilým občanům ČR za situace, kdy to zákon výslovně umožňuje,“ stojí v rozsudku.

Hodonínský soud si nyní musí vyžádat z Norska veškeré podklady a začít se případem zabývat. „Pokud dojde k závěru, že rozdělení dětí a bezdůvodné umístění do pěstounské péče odporuje základním principům českého práva, tak rozhodne sám. To by pak znamenalo, že vedle sebe bude stát český a norský rozsudek,“ řekl právník Michalákové Pavel Hasenkopf.

Michalákové odebrala norská sociální služba děti před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se však nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Norské úřady loni rozhodly o zbavení matky rodičovských práv a adopci mladšího chlapce. Michaláková se proti rozhodnutí odvolala a chce děti do péče. Norská strana se ke kauze od počátku nevyjadřuje.