Změny v koaliční smlouvě nejspíš budou jen kosmetické

Úpravy koaliční smlouvy nebudou zásadní, jednou ze změn by mohlo být stanovení termínu, do kdy by měl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolat v případě neshod jednání k jejich řešení. Po zasedání koaličních špiček to řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. O revizi koaliční smlouvy žádá hnutí ANO kvůli sporu o restrukturalizaci policie.

Změny v koaliční smlouvě navrhlo hnutí ANO, podle kterého ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) smlouvu porušil tím, že podepsal neprojednanou a spornou rekonstrukci elitních policejních útvarů. Ta počítá s tím, že 1. srpna zastřeší protimafiánský Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policii nová národní centrála pro boj s organizovaným zločinem.

„Nejsou to fundamentální úpravy, něco, co by koaliční smlouvu měnilo,“ uvádí nyní, po jednání koaličních špiček, místopředseda sociální demokracie a ministr zahraničí Zaorálek.

Jednání o změnách bude pokračovat

Úpravy by se měly týkat stanovení termínů, zástupci vládních stran se ale podle Zaorálka zatím nedohodli na stanovení lhůty pro dohodovací řízení, jednání koaliční rady ani předsedů stran. Probíraná lhůta 72 hodin by podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jiřího Miholy byla nepraktická v případě, pokud by byl předseda vlády například na dlouhodobé zahraniční cestě.

„Můžeme se bavit o tom, že by to byly tři pracovní dny,“ řekl poté předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Trojkoalice se tak k diskusi o změnách vrátí na dalším jednání za dva týdny. 

V samotném úvodu se pak tři strany vládní koalice zabývaly prioritami, které chtějí do konce volebního období ještě prosadit; jedná se o zelenou naftu pro živočišnou výrobu, prokazování původu majetku, zákon o EIA a prosazení protikuřáckého zákona, jejž sice sněmovna už jednou probírala, kvůli nejasnostem v koaličním hlasování ale padl pod stůl.