Ministr vnitra Chovanec žaluje Prahu 1 kvůli šibenicím

Týden poté, co ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) prohlásil, že se bude bránit proti rozhodnutí úředníků z Prahy 1, že šibenice na demonstracích nejsou přestupek, podal k Městskému soudu v Praze podle deníku Právo žalobu proti nečinnosti. Vadilo mu, že Úřad městské části Praha 1 celou věc odložil.

Za jeho postupem stojí i premiér Bohuslav Sobotka. „Podle mého názoru to je pohrůžka smrtí a jsem rád, že ministr Chovanec postupuje tímto způsobem. Má v tom moji plnou podporu,“ řekl premiér.

Naopak starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký označil Chovancovy kroky za mediální divadlo. Poukazuje na to, že ministerstvo napadlo postup úředníků až půl roku po jejich rozhodnutí.

Nosit na demonstrace šibenice a veřejně jimi vyhrožovat jakémukoli občanovi České republiky přesahuje podle Chovance meze svobody projevu a mělo by to být posuzováno minimálně jako přestupek.

Demonstrace se odehrála loni v červenci na Václavském náměstí, kde stovky lidí protestovaly proti Evropské unii, imigraci a běženeckým kvótám. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, drželi makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se podle protestujících dopustili někteří čeští politici, často zaznívalo jméno premiéra Bohuslava Sobotky.

Proti demonstrantovi nezasáhli policisté, což jako správný postup odsouhlasila vnitřní kontrola i policejní prezidium. To ale Chovanec už dříve kritizoval s tím, že kontrolní závěr policistů „legitimizuje šibenice na demonstracích“ a on se s tím nehodlá smířit – do kultury demokracie to prý nepatří.