Ředitel celní správy rezignoval týden po zatčení svého podřízeného

Generální ředitel celní správy Petr Kašpar rezignoval po dvou letech ve své funkci. Jako důvod uvedl své zdraví. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jeho rezignaci přijal. Ta přichází týden po zatčení jednoho z Kašparových podřízených v rámci zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Šímy. Podle vyšetřovatelů měl údajně vynášet informace o finančních tocích firem.

Ministerstvo financí nebude spekulace související s rezignací pana Kašpara komentovat.
Michal Žurovec
mluvčí ministerstva financí

„Na uvolněné místo bude v souladu se služebním zákonem neprodleně vypsáno výběrové řízení,“ oznámil Jakub Vintrlík z oddělení komunikace ministerstva financí. Kašpar povede celníky do konce června.

Odcházející generální ředitel pracuje v celní správě už od roku 1988. V minulosti působil například jako první zástupce generálního ředitele nebo ředitel Celního úřadu pro Královéhradecký kraj.

Do čela ředitelství cel se dostal teprve před zhruba dvěma roky. Babiš tehdy uvedl, že cílem nového šéfa bude boj proti daňovým únikům. Server iDnes.cz uvedl, že podle zdrojů blízkých Generálnímu ředitelství cel může stát za odchodem Kašpara i pomalá příprava celníků na nové kompetence spojené s elektronickou evidencí tržeb, která má pomáhat právě při boji s daňovými úniky. Podle serveru se pravděpodobně obmění i další místa ve vedení celníků.