Policie chce stíhat poslance Stupčuka. Údajně řídil opilý a boural

Sociálnědemokratického poslance Štěpána Stupčuka chce stíhat policie. Žádost o jeho vydání dorazila do sněmovny minulý čtvrtek. Informaci přinesl deník Právo. Podle něj stíhání zřejmě souvisí s únorovou nehodou na dálnici D7. Stupčuk Právu řekl, že má být obviněný z obecného ohrožení pod vlivem návykové látky.

Žádost policie nyní projedná mandátový a imunitní výbor, který následně sněmovně doporučí, zda Stupčuka má, či nemá zbavit imunity. Poslanec prý imunitu využít nechce. Člen výboru Jan Chvojka (ČSSD) předpokládá, že ho sněmovna ke stíhání vydá. Vydání svého poslance nebude bránit ani samotná ČSSD. 

„Nebudu to chtít prodlužovat a čekat rok a půl, než mi skončí mandát, aby se věc projednala. Neznám obsah žádosti, ale bylo mi sděleno, že by se mělo jednat o trestný čin obecného ohrožení pod vlivem návykové látky,“ řekl Právu.

Stupčukovo auto havarovalo 7. února ráno na dálnici D7 u Prahy. Když přijela na místo policie, byl poslanec u svého vozu sám. Policii ale tvrdil, že neřídil. Kdo byl tedy údajný řidič ale policii neřekl a odmítl i dechovou zkoušku. Řada svědků nehody pak televizi Nova tvrdila, že byl poslanec viditelně opilý.

Sněmovna už zbavila imunity dvacet jedna poslanců. Do roku 2012 platila pro zákonodárce doživotní imunita. Pokud tedy poslance nebo senátora parlament nevydal, bylo jeho stíhání navždy vyloučeno. Od roku 2012 jsou ale zákonodárci chráněni imunitou pouze po dobu svého mandátu.