O dluh ČSSD v kauze Lidový dům má zájem miliardář Krúpa. Altner ale jednat nechce

Skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy má zájem o odkup pohledávky 337 milionů korun, kterou má bývalý advokát Zdeněk Altner vůči ČSSD. Se sociální demokracií by investiční skupina jednala seriózně a byla by ochotna čekat na úhradu i několik let. Altner podle svého právního zástupce Václava Veselého o prodeji nemá zájem jednat.

O zájmu Krúpy o dluh ČSSD informovaly ve čtvrtek Lidové noviny, Arca Capital zájem potvrdila. „Arca Capital je silná finanční investiční skupina a v případě odkupu pohledávky nebude žádným způsobem zneužívat svoji pozici,“ stojí v tiskové zprávě. ČSSD je podle ní korektní subjekt, který plní své závazky a používá všechny dostupné právní opravné prostředky dle zákona směřující k vyřešení situace.

Altnerův advokát Veselý není zmocněn o nabídce jednat. „Klient mi říkal, že nemá žádný zájem o tom jednat. Může se to změnit, ale zatím je to tak, že o zájmu víme, ale pan Krúpa nikoho z nás neoslovil,“ uvedl. „Nechci dopředu odmítat něco, o čem nevím a neznám obsah. Pan Krúpa už prohlásil, že má zájem, ale takových lidí může být hodně,“ dodal Veselý.

Právník vidí několik překážek případného prodeje. Ve fázi řízení o dovolání, které podala ČSSD k Nejvyššímu soudu, by mohlo být složitější řešit nástupnictví v rámci procesu, i když to samotnému prodeji nebrání. Navíc by Altner musel zřejmě platit daň z celé částky. „Takže záleží, jaká by musela být nabídka, aby na ni kdokoliv přistoupil, nejen pan Altner,“ podotknul Veselý. 

Je to mediální bublina, říká Altnerův syn

Altnerův syn Patrik sdělil serveru ihned.cz, že spekulace o možném prodeji pohledávky Krúpovi jsou „mediální bublina“ a k žádnému vyjednávání nedochází. „Kdyby jsou chyby. V těchto věcech to rozhodně nechodí tak, že kdyby někdo chtěl něco koupit, tak to nejdříve pustí do médií,“ dodal. 

Podle médií má Krúpa blízko ke skupině J&T, Penta či prezidentu Miloši Zemanovi. Arca Capital je minoritním akcionářem společnosti New World Resources (NWR), která vlastní těžební firmu OKD, jejíž vedení usiluje o dohodu se státem na podmínkách dalšího provozování společnosti. V pondělí NWR pohrozila, že zváží návrh na insolvenci a ukončení hornické činnosti.

Transparency International varuje

Ředitel neziskové organizace Trasparency International David Ondráčka považuje možný prodej pohledávky Krúpovi za riziko. „ČSSD držená pod krkem nějakým obchodníkem s pohledávkami je děsivá představa pro demokracii,“ soudí.

Podle mediálního zástupce sociálních demokratů Jiřího Chvojky se případný prodej pohledávky strany v podstatě netýká. ČSSD dluh neuznává a Krúpa by riskoval, že koupí neexistující pohledávku. „Pro nás se nic nemění. ČSSD má prostředky, akorát je odmítá poslat mimo českou jurisdikci, protože v případě úspěchu s dovoláním bychom je už nikdy neviděli,“ řekl Chvojka.

ČSSD peníze na platbu získala z úvěru, ale přes právní moc rozhodnutí soudu je zatím Altnerovi na švýcarský účet nechce poslat. Zatím uspokojuje jeho věřitele. Strana tím podle odborníků jedná v rozporu s pravomocným výrokem soudu, Altner na ni kvůli tomu podal minulý týden exekuční návrh.

Bývalý advokát Altner před měsícem vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK