ČSSD dál vyplácí Altnerovy věřitele, advokátovi platit nechce

Sociální demokracie uhradila věřitelům advokáta Zdeňka Altnera 2,5 milionu korun. Podle pravomocného rozsudku v kauze Lidový dům má Altnerovi zaplatit přes tři sta milionů, to ale strana odmítá a zatím vyřizuje advokátovy pohledávky.

ČSSD přes pravomocné rozhodnutí městského soudu v Praze zatím volí strategii, podle které uspokojuje exekučně vymáhané Altnerovy dluhy. První dva věřitele vyplatila před týdnem, dohromady hradila 95 000 korun. Nyní podle mediálního zástupce právníků strany Jiřího Chvojky zasílají sociální demokraté přes 2,26 milionu korun finančnímu úřadu v Litoměřicích a 132 000 korun Všeobecné zdravotní pojišťovně.

„ČSSD tak dle svého předchozího veřejného příslibu částky okamžitě uhradila a plní tím i pohledávku, kterou rozsudek v rámci mnohaletého soudu přiznává Zdeňku Altnerovi,“ uvedl Chvojka. ČSSD současně podala proti rozsudku dovolání s žádostí o odklad vykonatelnosti. Nejvyšší soud, který by měl návrh posoudit, si spis vyžádal z pražského obvodního soudu minulý týden.

Nejvyšší soud mlčí

Zda už spis do Brna dorazil, nechce Nejvyšší soud sdělovat. Nebude podle svého mluvčího Petra Tomíčka poskytovat ani žádné další vyjádření k případu, včetně procesního postupu nebo prognóz délky rozhodování. Důvodem je to, aby později nebylo zpochybňováno rozhodnutí soudu na základě dřívějších komentářů do médií. V praxi to znamená, že o jakémkoli postupu ve sporu se jako první dozvědí účastníci řízení – Altner a ČSSD.

Bývalý advokát Altner nedávno vyhrál letitý spor a soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů. Strana peníze zatím platit odmítá, čímž podle odborníků jedná v rozporu s pravomocným výrokem soudu.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK