Studentky v šátku se zastali spolužáci, nikoli však jednomyslně

Události, komentáře: Spor o šátky a muslimskou studentku (zdroj: ČT24)

Část studentů Gymnázia Teplice se veřejně postavila za spolužačku Eman Ghaleb. Anonymní e-maily vyzývaly ředitele školy Zdeňka Bergmana, aby ji vyhodil za to, že nosí šátek. Studenti na její podporu natočili video. Část studentů se natáčení nezúčastnila, podle organizátora akce proto, že si myslí, že by studentka „měla být ve škole neutrální“.

Eman Ghaleb zůstává studentkou teplického gymnázia i přes výzvy adresované jeho řediteli, aby ji za nošení šátku vyloučil. Předseda gymnaziálního studentského parlamentu Tomáš Kučera upozornil, že k tomu není sebemenší důvod, protože šátek nezakazují ani zákony, ale ani školní řád. „Bylo jasně deklarováno, že vyznávání jiné víry není důvod pro vyloučení žáka,“ dodala zástupkyně ředitele gymnázia Marcela Řeháková.

„Argumenty mi přišly nesmyslné, ať už jde o to, že se oni samozvaní čeští patrioti bojí o naši budoucnost, anebo že Eman porušuje školní řád. Eman ho neporušuje, a proto za ní stojím,“ řekl Tomáš Kučera v Událostech, komentářích. Podobně se již dříve vyjádřila i ona sama: „Pokud by byl zákon, který by zakazoval šátky, buď bych si ho sundala, nebo šla jinam.“

Ministryně: Centrální zákaz nebude

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) naznačila v Interview ČT24, že změny, které by centrálně zakazovaly například nošení šátků nebo jiných předmětů, které by mohly být vnímány jako náboženské symboly, nechystá. Příslušná pravidla musí podle ní nastavit jednotlivé školy.

„Já bych byla velmi ráda, kdyby naše veřejné školství bylo sice sekulární, ale na druhé straně demokratické. Je jasné – a podle selského rozumu, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Z mého pohledu, pokud někdo má náboženský symbol, ale nijak tím neobtěžuje, nezasahuje do práv ostatních, tak se domnívám, že by se měl v našich školách vzdělávat v klidu,“ uvedla ministryně.

Kateřina Valachová: Je to otázka rozhodnutí na konkrétní škole (zdroj: ČT24)

V Teplicích vzbuzuje nošení šátku gymnaziální studentkou negativní reakce i kvůli občas problematickému soužití s muslimskou komunitou. „V Teplicích je velká muslimská komunita, přijíždí hodně muslimských hostů a probíhá hodně debat o soužití s muslimskými spoluobčany a turisty,“ uvedl Tomáš Kučera.

Za Eman Ghaleb se přesto postavila část teplických studentů, kteří na její podporu natočili video. Předseda školního studentského parlamentu však také poznamenal, že ani mezi studenty nemá jemenská rodačka jednomyslnou podporu. „Když jsme zahájili natáčení videa, tak jsem se setkal i s nepříliš pozitivními reakcemi. Studenti tvrdili, že by Eman měla být ve škole neutrální, a proto se nechtějí videa účastnit,“ řekl. Současně však zdůraznil, že „většina studentů stojí za panem ředitelem Bergmanem“.

Opravdu díky. Díky ne za Eman, ale díky za to, že studenti a další podporovatelé dokázali všem, že český národ není xenofobním a rasistickým národem.
Eman Ghaleb
studentka Gymnázia Teplice

Senátoři: Zákaz zahalených obličejů je jen otázka času

Rozhodnutí chodit do školy v hidžábu nevnímá jako problematické ani senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), který je však současně přesvědčen, že náboženská svoboda musí mít hranice, které se týkají i zahalování tváří. „Jsem přesvědčen, že kdyby u nás chtěli lidé žít a například si zahalovat celý obličej, tak bychom toto zakázat měli. Nejenom z bezpečnostních důvodů, ale je to také proto, že postupné otevírání se zažila Francie, Německo. Pak tam vybudovali ghetta. (…) Dnes si uvědomujeme, že to byla chyba a takové budování nemůžeme dopustit.“

Schválení zákazu zahalování celého obličeje je podle něj jen otázkou času. Že je to možné, připustil i Čunkův kolega ze Senátu Libor Michálek. Odkázal přitom na Listinu základních práv a svobod: „Tuto normu předvídá Listina základních práv a svobod. V článku 16 říká, že každý má právo svobodně projevovat svou víru, své náboženství. Ale současně je řečeno, že výkon náboženských práv může být omezen zákonem, pokud jde o opatření nutné k bezpečnosti. Pokud je k zajištění bezpečnosti nutná identifikace osob, aby bylo vidět do obličeje, jde si představit, že by bylo zahalení zakázáno.“

obrázek
Zdroj: ČT24

V případě takového zákazu ale nemusí být snadné zajistit jeho dodržování. Podle senátora Michálka psaná pravidla nemají na Blízkém východě takovou váhu jako na západě. „Když se uzavírala dohoda mezi USA a Íránem, tak se Spojené státy radovaly, že se podařilo dohodu uzavřít. Ale pro Írán je ta dohoda cár papíru, pro ně neplatí hodnota, že když je smlouva uzavřena, že se má dodržet. Je to pro ně pouze nástroj, první krůček, jak se vyvázat ze sankcí. Necítí se ale být vázáni uzavřenou smlouvou. V tom se odlišujeme od východního smýšlení,“ uvedl senátor zvolený za SZ, KDU-ČSL a Piráty.

Kauzu teplické studentky a požadavků na její vyloučení z gymnázia však považuje za hysterii. Libor Michálek poukázal, že by Eman Ghaleb naopak měla být kritikům arabského způsobu života sympatická. V Teplicích se totiž podílí na projektech, které mají zmírnit napětí mezi místními obyvateli a muslimskými lázeňskými hosty. Například turisty upozorňovala na vhodné chování ve střední Evropě. „Bylo zajímavé u té dívky, že se aktivně účastnila prací s cílem nastolit pořádek tam, kde arabští hosté udělali nepořádek,“ uzavřel senátor.