Opilý policista Kadlec boural 50 aut – o pár hodin dříve nedorazil k soudu kvůli předchozí nehodě

Nabouraná auta v Praze na Vinohradech (zdroj: Marco Morsut/iReportér)

Úterní nehodu, při které opilý policista naboural terénním vozidel více než 50 aut, bude řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů. Řidičem byl bývalý policejní pedagog a důstojník Karel Kadlec. Když ho policisté dostihli, tak nejdříve odmítl dechovou zkoušku, v nemocnici pak nadýchal přes jedno promile. V úterý dopoledne přitom Kadlec nedorazil k soudu, který měl řešit jeho předchozí nehodu v opilosti. Kvůli ní ho ministr vnitra loni postavil mimo službu.

„Viděl jsem, jak naráží do všech aut, tak jsem volal na mámu, ať volá policii. Jel směrem na Francouzskou ulici, lidi za ním v panice běželi – báli jsme se, jestli se někomu něco nestalo,“ popisuje svědek incidentu František Ruml.

Řidič neměl povinné ručení - bude hradit veškerou škodu

Kadlec je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu poškození cizí věci. Policie zatím kontaktovala 21 majitelů z více než 50 aut. Škoda už přesáhla dva miliony korun. Podle některých svědků řidič najížděl do aut schválně či opakovaně. Tvrdili to novinářům, kteří byli v úterý na místě činu.

Český rozhlas Radiožurnál navíc upozornil, že Kadlec s největší pravděpodobností neměl povinné ručení. Jeho pojistnou smlouvu totiž nemá Česká kancelář pojistitelů v databázi. „Ke škodě se bude přistupovat jako k nepojištěné škodě, motoristé svou škodu uplatní u České kanceláře pojistitelů, která ji zlikviduje a celou tuto škodu potom bude uplatňovat na nepojištěném řidiči,“ dodal pro ČT mluvčí České kanceláře pojistitelů Aleš Povr.  

Události: Vyšetřování nehody může trvat týdny i měsíce (zdroj: ČT24)

Kadlec už jednou opilý boural – k soudu v úterý nedorazil

Kadlec měl s řízením pod vlivem alkoholu problémy i v minulosti. Loni v březnu v Praze podle obžaloby neubrzdil svůj jeep a narazil do auta, které před ním zastavilo kvůli chodcům na přechodu. Přivolaní policisté mu naměřili 1,5 promile alkoholu v dechu, odběr krve ale tehdy Kadlec odmítl.

U soudu pak tvrdil, že v noci před nehodou vypil dvě piva a čtyři panáky tvrdého alkoholu. Krev prý neodevzdal kvůli tomu, že ho urazil lékař. Obvodní soud pro Prahu 2 nejprve policistu nepotrestal s odůvodněním, že se jedná jen o přestupek. Městský soud v Praze ale následně vyhověl stížnosti státního zástupce a případ nižšímu soudu vrátil.

Obvodní soud se měl znovu začít případem zabývat v úterý dopoledne, tedy několik hodin předtím, než Kadlec na Vinohradech havaroval. Mluvčí soudu Marcela Pröllerová uvedla, že hlavní líčení nebylo zahájeno, protože se z něj Kadlec prostřednictvím svého advokáta ze zdravotních důvodů omluvil. Proces tak byl přeložen na 3. května, kdy by měl podle Pröllerové přesněji vysvětlit, proč k soudu nepřišel.

Ministr vnitra Milan Chovanec už loni postavil Kadlece mimo službu a policejní důstojník byl také odvolán z funkce na Policejní akademii. „Pokud nám GIBS potvrdí aktuální podezření ze včerejšího dne o dalším excesu pana Kadlece, okamžitě tohoto člověka propustím z policejního sboru. Takovéto chování nemá ve společnosti místo,“ komentoval aktuální incident Chovanec.