Loni propuštěný Nečesaný dostal za pokus o vraždu znovu trest

Lukáš Nečesaný byl odsouzen za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Opětovně tak rozhodl hradecký krajský soud, tentokrát ale vyměřil trest 13 let vězení. Soud rozhodoval podruhé, protože první verdikt loni zrušil Nejvyšší soud. Nynější verdikt ještě není pravomocný. Nečesaný, který vinu odmítá, se odvolal.

„Mohu konstatovat, že stěžejní důkaz je výpověď poškozené. Podle našeho názoru je výpovědí věrohodnou a zcela ho usvědčuje,“ řekl při zdůvodnění rozsudku předseda senátu Jiří Vacek. Podle něj závěry znalců svědčí o tom, že si poškozená nemá důvod vymýšlet a má výbornou vizuální paměť. „Všechny jednotlivé důkazy svědčí o tom, že není důvod této svědkyni nevěřit,“ řekl Vacek.

Předseda senátu připomněl výpověď spoluvězně Nečesaného Jiřího Fundy, který uvedl, že se mu Nečesaný svěřil, že kadeřnici napadl. Dalšími důkazy jsou podle něj pachové stopy zajištěné na místě činu či trasologické stopy. Motiv útoku byl podle Vacka finanční, Nečesaný měl problémy s dluhy. „Dlužil, kam se podíval, rozhodně neměl na rozhazování,“ řekl soudce.

Mladík ženu podle obžaloby napadl v únoru 2013 těsně před koncem pracovní doby, kadeřnici opakovaně udeřil do hlavy a ukradl jí doklady a peníze.

Události: Soud poslal Nečesaného znovu do vězení - zatím nepravomocně (zdroj: ČT24)

Už v lednu 2014 poslal hradecký soud Nečesaného na 16 let do vězení, vrchní soud pak trest o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud ale loni v květnu původní verdikt zrušil pro špatné vyhodnocení důkazů a propustil Nečesaného z vězení. Vyhověl tak stížnosti, kterou za svého působení v úřadu podala někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková. Hradecký soud se případem začal znovu zabývat loni v září. 

Nečesaný se už proti novému verdiktu odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání. Soud nyní zamítl návrh na vzetí do vazby. Žalobkyně Lenka Faltusová ji žádala, protože podle ní existuje nebezpečí útěku. „Byla určitá vyjádření, že pokud by se měl vrátit do vězení, tak by to řešil útěkem do zahraničí,“ uvedla státní zástupkyně. Proti rozhodnutí o zamítnutí vazby proto podala stížnost k vrchnímu soudu.  

Nečesaný naopak řekl, že nikdy neplánoval nikam utíkat, má před sebou maturitu a doma rodinu. „Nemám důvod nikam utíkat, nikam se nechystám,“ uvedl.

Luděk Nečesaný
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Otec obžalovaného Luděk Nečesaný rozsudek označil za brutální ohnutí trestního práva. „Absolutní popření práva na svobodný proces, osobní msta. Není v žádném případě potvrzeno, že by pachatelem měl být náš syn,“ řekl Nečesaný.

Důkazy podle obhajoby vylučovaly, že byl Nečesaný pachatel

„Jsem přesvědčena o tom, že i po doplnění dokazování byla žaloba podaná důvodně a jediným pachatelem je právě Lukáš Nečesaný,“ řekla před pátečním rozsudkem státní zástupkyně Faltusová. Připomněla výpověď napadené kadeřnice, která při zářijovém výslechu před soudem uvedla, že Nečesaného poznala. Předtím si tím nebyla jistá. Státní zástupkyně také poukázala na výpověď Nečesaného spoluvězně Fundy.

Nečesaného obhájce Oldřich Chudoba ve svém závěrečném návrhu zpochybnil argumenty obžaloby a uvedl, že shromážděné důkazy vylučují, že by pachatelem byl Nečesaný. „Obžaloba nerespektuje další svědky a obsah jejich výpovědí,“ řekl. Podle Chudoby napadená kadeřnice trpí podle znalců poruchou paměti, advokát má také hluboké pochybnosti o provedení ohledání na místě činu.

Lukáš Nečesaný
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Chudoba zopakoval, že obžaloba zatajila úřední záznam o výslechu Nečesaného spoluvězně, který předložila až na závěr dotazování. Kritizoval absenci lékařských zpráv o lécích, které Funda bere. „Jediné rozhodnutí, které přichází v úvahu je, aby byl zproštěn v plném rozsahu obžaloby, protože nebylo prokázáno, že se žalovaného skutku dopustil,“ řekl Chudoba.

Druhý obhájce Nečesaného Petr Dítě uvedl, že se u hradeckého soudu vypařila v celé kauze nestrannost. „Jde jen o to, aby soud ustál své stanovisko ve vztahu k vině obžalovaného,“ řekl Dítě, který tvrdí, že v procesu byla zkrácena práva obžalovaného na obhajobu. Kritizoval chybějící souhlas Nečesaného se čtením úředních záznamů týkajících se například výpovědi jeho spoluvězně či fakt, že Funda před soudem vypovídal v kukle. „Nebyly pro to žádné důvody,“ řekl Dítě. Nečesaný řekl, že od začátku vypovídá stejně a skutek nespáchal.

Válková: Policie práci odflákla a nebylo to dobře dozorováno

Nejprve odsouzen k šestnácti a pak třinácti letům a posléze osvobozen Nejvyšším soudem, aby ho hradecký soud znovu odsoudil. Případ Nečesaného vyvolal debatu, mladík totiž pochází z dobře postavené rodiny, která si mohla dovolit nejlepší právníky. Někdejší ministryně spravedlnosti Válková, která jednání Nejvyššího soudu iniciovala, přiznala, že ji k podání stížnosti pro porušení zákona přivedl právě velmi kvalitně zpracovaný návrh, který připravil Nečesaného advokát.

„Ministr spravedlnosti dostává stovky podnětů k podání stížnosti pro porušení zákona a musí se spolehnout i na to, jak kvalitně je připravený,“ řekla dříve exministryně. 

Válková v Interview ČT24: V kauze Nečesaný policie práci odflákla (zdroj: ČT24)

„V tomto smyslu obhajoba pečlivě pracovala – ale sama policie tomu nahrála, protože práci odflákla a nebylo to kvalitně dozorováno ze strany státního zástupce. Od kolegů poslanců jsem byla upozorňována na desítky dalších případů, kde jsem ale nakonec řekla: Ne – je to v pořádku. Tenhle případ nikoliv,“ uvedla bývalá ministryně v Interview ČT24 a dodala: „Práce policie, která je velmi náročná a není tak honorovaná, má být vždycky dozorována státním zástupcem – čili co státní zástupce pustil, nad tím jsem se trochu pozastavila. V tomto případě byla odfláknutá práce policie, proto také před soudem byly důkazy provedeny tak, jak byly, a výsledkem je, že se to celé muselo vrátit.“

Podle Válkové Nejvyšší soud neřekl, že je Lukáš Nečesaný nevinný - ale konstatoval, že předvedené důkazy nestačily k tomu, aby padl výrok o vině: „Krajský soud se teď musel vypořádat s tím, co mu vytkl Nejvyšší soud – odstranit nejasnosti, které jsem tam objevila i já, pokud jde o neúplné důkazy a nekvalitní přípravné řízení.“ 

Otec odsouzeného byl obviněn kvůli úplatkům

Obvinění potkalo i otce odsouzeného, Luďka Nečesaného, který je ředitelem Krajské nemocnice Liberec. Policie ho v polovině loňského roku obvinila z přijetí úplatku. Spolu s ním obvinila i jeho ženu Šárku kvůli legalizaci výnosů z trestné činnosti. Souvisí to s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 milionů korun.

Nečesaný byl přesvědčen o tom, že za jeho obviněním byla snaha odříznout ho od financí a zabránit mu v boji za osvobození syna.

Luděk Nečesaný podal proti obvinění stížnost, on i jeho žena odmítli, že by se jakékoliv trestné činnosti dopustili. Chtěl rezignovat na ředitelskou funkci, dozorčí rada ho ale přesvědčila, aby zůstal. „Je pro mě důležité, že cítím podporu celé dozorčí rady,“ řekl Nečesaný. „Seznámil jsem dozorčí radu s principem své obhajoby a také s tím, že moje obžaloba vůbec nehovoří o žádné škodě směrem k nemocnici,“ uvedl tehdy ředitel.

Vydáno pod