Kauza Nagyová: Žaloba sloučila trafiky a nezdaněné dary do jednoho případu

Události: Posun v kauze Jany Nečasové (zdroj: ČT24)

Olomoucké vrchní státní zastupitelství dokončilo kauzu takzvaných trafik pro bývalé poslance ODS a v nejbližší době chce podat obžalobu. Tamní náměstek vrchního státního zástupce Pavel Komár České televizi řekl, že žalobci případ definitivně spojili s dalším, který se týkal údajně nezdaněných luxusních dárků zajištěných u Jany Nečasové, dříve Nagyové.

Žalobci chtějí Nečasovou poslat před soud za to, že nezaplatila daň ve výši 700 tisíc korun z darovaných kabelek, oblečení a šperků za téměř deset milionů korun. Policie před přesně dvěma lety zajišťovala důkazy i přímo v obchodech v pražské Pařížské ulici.

Nečasová měla dostávat luxusní dary v letech 2012 až 2013 od různých představitelů firem a státních institucí. Mezi nejdražší dary patří náhrdelník za více než milion korun. Drobnější dar - kabelku za patnáct tisíc korun koupil i tehdejší šéf pozemkového úřadu Petr Šťovíček.

Údajní dárci v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové)
Zdroj: ČT24

S kauzou darů spojili státní zástupci i případ takzvaných trafik. Rok po omluvě státu trojici exposlanců chráněných imunitou chtějí žalobci poslat před soud tří zbývající obviněné z údajné korupce. Kromě Jany Nečasové zde figuruje její manžel a expremiér Petr Nečas a také bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

V kauze jde o údajné nabídky na posty ve státních firmách výměnou za odstoupení rebelujících poslanců v době Nečasovy vlády. Samotná kauza byla před téměř třemi lety jednou z příčin pádu Nečasovy vlády.

Marek Šnajdr, Ivan Fuksa, Petr Tluchoř
Zdroj: ČT24