Zájem o Holešovskou výzvu klesá, na shromáždění přišly stovky lidí

Praha - Protivládních shromáždění, které na dnešní odpoledne svolali do Prahy a dalších měst organizátoři takzvané Holešovské výzvy, se zúčastnily stovky lidí. Na Václavském náměstí v Praze se v deštivém počasí sešlo asi 300 demonstrantů. Podobný dav dnes protestoval také v Ostravě. Nejvíce příznivců výzvy se sešlo zřejmě v Jihlavě, i tady se ale počítalo ve stovkách. Masivní demonstrace z poloviny března, kdy vyšly do ulic tisíce demonstrantů, se ale zopakovat nepodařilo. Organizátoři výzvy přesto hodlají v protestech pokračovat, chtějí dokonce stanovat před Strakovou akademií.

Na Václavském náměstí dnes kromě proslovů proti vládě a prezidentovi zazněla i česká a slovenská hymna. Lidé měli na oblečení připnuté pro výzvu typické žluté visačky s textem „Stydím se za vládu a prezidenta ČR a chci jejich demisi“. Řada z nich podepisovala petici žádající odchod vlády.

K soše svatého Václava přišli i blaničtí rytíři

Mezi protestujícími se u sochy svatého Václava objevili mimo jiné i blaničtí rytíři v plné zbroji a muž s maskou připomínající prezidenta Václava Klause oblečený do pruhovaného vězeňského obleku. V ruce nesl transparent „Z Hradu rovnou za mříže jinak to být nemůže“. Více než hodinová demonstrace se odehrála v poklidu za dohledu policistů.

Hymna i písničky Karla Kryla zazněly dnes odpoledne také v Ostravě, kde se sešlo asi 300 lidí. Původně deklarovali, že se městem vydají až ke studiu České televize. Nikdo tam ale nedorazil, vyprázdnilo se i Masarykovo náměstí. Zhruba tři stovky příznivců výzvy se sešly také v Českých Budějovicích a v Brně, v Jihlavě bylo podle odhadů na 600 účastníků. Desítky demonstrujících se pak i přes sychravé počasí dostavily na náměstí v Plzni a Karlových Varech, ale i ve Zlíně a Liberci. Organizátoři se netajili tím, že na většině míst počítali s větší účastí.

Holešovská výzva se nevzdává, chce stanovat před Strakovou akademií

Další protesty Holešovská výzva svolala na nadcházející týden. Demonstranti se podle něj budou scházet každý den od 15:00 do 18:00 před Pražským hradem. „Před budovou Strakovy akademie rozbijeme stanový tábor a po celý týden tu budou happeningy,“ uvedl jeden z organizátorů výzvy Slávek Popelka.

Holešovská výzva volá po demisi vlády, po níž by byla jmenována dočasná vláda odborníků a začala příprava „spravedlivých demokratických“ voleb, a po uzákonění běžně použitelného referenda. Vedle toho chce i zastavení církevních restitucí a penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy. K demisi výzva vyzývá i prezidenta Václava Klause.

Zhasněte světla

Holešovská výzva také vyzvala občany, aby „projevili svůj hněv“ také tím, že v neděli 15. dubna zhasnou světla ve svých bytech. Zhasnutím světel mohou občané podle organizátorů akce dát jednoznačně najevo, kolik domácností požaduje změnu systému.

Holešovská výzva

„V neděli dne 15. dubna ve 20:00 zhasněte všechna světla ve svých bytech, chatách a provozovnách a odpojte také všechny elektrické přístroje alespoň po dobu pět minut.“

Kalousek: Holešovská výzva neútočí na vládu, ale demokracii jako takovou

Protesty organizované Holešovskou výzvou si vyžádaly i ostrou kritiku vlády. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v polovině března prohlásil, že výzva volá po rozvratu všech demokratických institucí. Protesty organizované výzvou podle něj nesměřují proti vládě a vládním krokům, ale proti demokratickému systému jako takovému.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Obávám se, že v každé demokracii je část takových lidí, kteří se nesmířili s řádem demokratického systému, sní o uspořádání nějakých lepších zítřků, nějakého nového spravedlivého řádu. To bohužel jsou vždycky ty výroky, které vedou do pekel.“

Vydáno pod