Luxusní byty místo léčebny dlouhodobě nemocných. Radnice Prahy 6 vyklízí prostor developerům

Místo léčebny byty a léčebna na polikliniku? (zdroj: ČT24)

Radnice Prahy 6 chce zrušit léčebnu dlouhodobě nemocných uprostřed luxusní rezidenční čtvrti. Zhruba stovka lůžek se z Bubenče přesune do nynější polikliniky na Břevnově. Na místě, kde se teď léčí pacienti, chce společnost Penta stavět exkluzivní byty. Praha 6 přitom léčebnu vyklízí, i když kvůli tomu musí dát předčasnou výpověď firmě v břevnovské poliklinice a zaplatit odstupné čtyřicet milionů korun. Případ pro Reportéry ČT zpracoval Jan Moláček.

Léčebna dlouhodobě nemocných uprostřed Bubenče, výstavní čtvrti plné ambasád a honosných vil, se stará o sto pacientů. Stojí v parku se vzrostlými stromy a dokonce i lesním potůčkem uprostřed klidné vilové zástavby, a přitom na dosah z centra Prahy.

Lokalita Bubeneč určitě patří k jedněm z nejatraktivnějších území Prahy pro rezidenční účely. Dá se předpokládat, že pokud v tomto území vznikne nějaký projekt, že bude nepochybně patřit do kategorie luxusního, drahého, možná nejdražšího bydlení.
Jaroslav Novotný
prezident Asociace realitních kanceláří ČR

V bývalé Chittussiho nemocnici jsou léčebny dlouhodobě nemocných hned dvě. Skoro celý areál byl předmětem restituce a v současnosti patří akciové společnosti s názvem Nebeský klid, která provozuje soukromou léčebnu. Ta byla mimochodem v minulosti několikrát ve vážném podezření, že zanedbává péči o své klienty. „Především šlo o ošetřování a zamezování tvorby proleženin. Dále o špatnou nebo nedostatečnou komunikaci personálu s pacienty,“ upřesnila mluvčí pražského magistrátu Petra Hrubá.

Jedna z budov a pozemek pod ní ale patří městské části Praha 6, která na ní provozuje svou vlastní léčebnu. Té se podezření ze zanedbávání péče netýkalo. „Perfektní zacházení, perfektní spolupráce se sestřičkami, vlastně i s paní doktorkou,“ chválí si léčebnu příbuzná jednoho z pacientů.

Jenže přes spokojenost pacientů i příbuzných čeká bubenečskou léčebnu nejspíš v nejbližší době konec, pacienty stěhování a jedinečný areál zastavění bytovými domy.

Poliklinika na Břevnově
Zdroj: ČT24

Pacienti léčebny by se měli přesunout do polikliniky na Břevnově. Tu minulé vedení městské části v roce 2010 pronajalo soukromé společnosti Comitia Medical na třicet let. Firma, která se dnes jmenuje Poliklinika Marjánka, měla Praze 6 za budovu platit velmi nízké nájemné, pouze pět set tisíc korun ročně. Tehdejší starosta Tomáš Chalupa na žádost České televize o rozhovor nereagoval.

Firma se zavázala, že polikliniku taky opraví. Měla do rekonstrukce během pěti let investovat devadesát milionů korun. Z pěti let, které na opravy soukromý nájemce má, už uběhlo tři a čtvrt roku a ze slibovaných devadesáti milionů investoval necelých třicet, z toho nejvíc za výměnu oken. „Nepovažuju za fyzicky reálné, že by tam byl schopen těch šedesát milionů proinvestovat, a to v souladu s původně odsouhlaseným postupem,“ řekla opoziční zastupitelka Prahy 6 za Zelené Petra Kolínská.

Pokud by nájemce nestihl utratit zbylé desítky milionů za slíbenou rekonstrukci do dohodnutého termínu, mohla by mu radnice podle smlouvy dát výpověď. Jenže Praha 6 se rozhodla, že smlouvu ukončí hned. A přestože ji původně uzavírala na třicet let, nyní nepočká ani dalších pár měsíců, kdy by mohla získat legitimní důvod pro předčasnou výpověď. Teď důvod nemá a s firmou Poliklinika Marjánka se musela dohodnout na finančním vypořádání, které bude činit skoro čtyřicet milionů korun.

Vizualizace bytových domů
Zdroj: ČT24

Praha 6 totiž změnila plány a léčebnu v Bubenči chce vyklidit a lůžka přesunout do polikliniky na Břevnově. Představitelé městské části proto nechtějí, aby pokračovala rekonstrukce, jejíž projekt s umístěním stovky lůžek pro dlouhodobě nemocné nepočítal.

Zdá se nám, že hnacím motorem celé akce v tuto chvíli není nevýhodná smlouva, ale tlak majitelů pozemků v okolí LDN v Bubenči, kde má dojít k výstavbě luxusního bytového komplexu.
Petra Kolínská
opoziční zastupitelka MČ Praha 6

„Předchozí vedení radnice jednalo s developery o tom, že by jim prodalo pozemky pod stávající léčebnou dlouhodobě nemocných. Když jsme my nastoupili do funkce, byl za námi developer Penta a chtěl se s námi dohodnout na prodeji pozemků. Ještě před tím, než bychom tu LDN odstěhovali, byla jednání ukončena,“ oponuje starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Na otázku Jana Moláčka, jestli tedy má Penta zájem na místě stavět, starosta dodává: „Penta asi má zájem, to nevím. Jednání s nimi byla ukončena.“

Finanční skupina Penta rozhovor o svých záměrech v areálu bubenečské léčebny odmítla. „Je to lokalita, o kterou bychom skutečně měli předběžně zájem. Ale takových je v Praze řada. Zatím ale nebyla ani soutěž, ani konkrétní nabídka. Není tedy co komentovat,“ uvedl mluvčí Penta Investments Ivo Mravinac. 

Ve skutečnosti je ale záměr přeměnit nemocniční park v luxusní bydlení už výrazně dál. Zaprvé už majitel většiny pozemků, společnost Nebeský klid, podala podnět na změnu územního plánu tak, aby se na pozemcích daly stavět bytové domy.

A zadruhé je možné dohledat vizualizaci bytového komplexu s názvem Chittussi, který si objednala Penta v Praze-Bubenči. Podle vizualizace by tu mělo vzniknout osmdesát devět bytů. Podle údajů u vizualizace počítá projekt Chittussi s deseti tisíci čtverečními metry. Celková prodejní cena bytů by tak mohla přesáhnout miliardu korun.

Jediné, co stojí v cestě miliardovému byznysu, je městská léčebna dlouhodobě nemocných a pozemek pod ní. „Ta LDN tam svým způsobem překáží investorovi. A to je věc, která se tady na radnici objevuje už několik let. Řekla bych pět a víc,“ uvedla opoziční zastupitelka Kolínská.

Zástupce starosty Prahy 6 Jaromír Vaculík (TOP 09) ale jednoznačně odmítá, že by za snahou přestěhovat LDN byly tlaky developera: „Tady žádný tlak není. Zde jsou pouze ekonomické důvody,“ uvedl.