Prezidentské ochrance chybí šéf, o místo totiž nikdo nemá zájem

Prezidentské ochrance chybí šéf (zdroj: ČT24)

Útvar pro ochranu prezidenta republiky už půl roku nemá ředitele a další minimálně tři měsíce ho mít nebude. Ani do jednoho konkurzu se totiž nikdo z policistů nepřihlásil, lhůta zatím posledního výběrového řízení přitom vypršela tento týden. „Do předchozích dvou kol výběrových řízení se žádný kandidát nepřihlásil, proto bylo vyhlášeno výběrové řízení další,“ řekl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Miloš Zeman si na ochrance dává záležet a už před zvolením měl soukromé strážce, pak zase odmítl tým po Václavu Klausovi. Poslední šéf ochranky Pavel Dongres odešel poté, co nad Hradem loni v září místo standarty zavlály obří červené trenky. Teď je jasné, že místo po něm zůstane volné minimálně do června.

Lidí, kteří splňují požadavky na šéfa prezidentovy ochranky, tedy vysokoškolské vzdělání, plukovnická hodnost a deset let u policie, jsou ve sboru řádově stovky. Nikdo z nich ale o místo zatím zájem neprojevil. „Je to na dobrovolnosti příslušníků, požadavky jsou striktně dané zákonem,“ vysvětlil Bocán.

Je strašně důležité, jakého bude mít ten útvar šéfa. Ale je to i úsměvné, protože je hodně odborníků, kteří by to chtěli dělat, ale myslím si, že se asi bojí.
Bronislav Schwarz
poslanec za ANO a bývalý policista

Prezidentská ochranka je elitní policejní útvar s pětadvaceti bodyguardy. Jeden z nich, považovaný za osobního strážce, otevírá prezidentovi dveře auta a mezitím ho obstupují další bodyguardi. V oblecích a kravatách nejsou na první pohled nápadní, ale neustále kontrolují vše okolo.

Vydáno pod