Nová vakcína od brněnských vědců má zachránit děti před nádory

UDÁLOSTI: Lékařská fakulta MU a nemocnice testují přípravek proti nádorům (zdroj: ČT24)

Brněnská fakultní nemocnice začala testovat nový přípravek, který vyvinuli vědci z Masarykovy univerzity spolu s Masarykovým onkologickým ústavem a nemocnicí. Má pomoci s léčením nádorů u dětí. Vytvoří vakcínu z buněk nemocného a samotného nádoru, která posílí imunitní systém a umožní mu nebezpečné nádorové buňky zlikvidovat.

Vakcínu na začátku testů podali lékaři dvěma nemocným dětem, celkem s testováním souhlasilo sedm rodičovských párů. Podle primáře Kliniky dětské onkologie brněnské fakultní nemocnice Petera Múdreho jde vesměs o pacienty, „kteří vyčerpali současné možnosti léčby“.

Mezi dětmi, na kterých lékaři postup vyzkouší, je patnáctiletá Adéla Machačová, která má nádor na hlavě. „Myslíme si, že to bude lepší, že to Adélce pomůže. Vlastně teď prodělala klasickou chemoterapii a poté bude následovat biologická léčba,“ podotkla její matka Monika Machačová. 

Vakcína pro každého pacienta vznikne z něj samého. Lékaři mu odeberou bílé krvinky a část nádoru. „Za speciálních podmínek v čistém prostředí pak školíme bílé krvinky s nádorovou tkání pacienta tak, že se snažíme naučit bílé krvinky, aby poznaly nádor ve vlastním těle, začaly s ním bojovat a vyhnaly ho. Potom tyto vyškolené bílé krvinky pícháme pacientovi do kůže,“ popsal metodu přednosta onkologické kliniky Jaroslav Štěrba.

Podle Dalibora Valíka z Farmakologického ústavu LF MU se lékaři snaží ampulku s vakcínou aplikovat aspoň desetkrát, někdy to ale není možné. 

Zlikvidovat nádor, ale neublížit pacientovi

Celý léčebný postup podle Jaroslava Štěrby spočívá v tom, aby imunitní systém „našel nádorovou buňku, zlikvidoval ji a nechal na pokoji vlastního pacienta“. Nenáročnost metody pro nemocné ocenila i Adéla Machačová. „Jenom mě napojili na přístroj a bylo to,“ popsala průběh prvního odběru, po kterém bude následovat ještě jeden.

Vývoj vakcíny trval zatím tři roky, výsledky studie o bezpečnosti přípravku a jeho efektivitě by mohly být hotovy zhruba za rok a půl. Výzkum a vývoj, ale také úprava vhodných prostor stály 20 milionů. Velkou část hradilo ministerstvo školství prostřednictvím Masarykovy univerzity. Vakcínu vyrábějí laboranti přímo na lékařské fakultě. 

V Evropě nádory zabíjejí víc dětí než jakákoli jiná nemoc, ročně jim podlehne asi šest tisíc dětí. V Česku onemocní jedno dítě skoro každý den. Do brněnské fakultní nemocnice přichází téměř polovina z nich – asi 150 nemocných dětí ročně. Z nich pětina nepřežije. Nová vakcína může zachránit až dvě třetiny z nich.