Do Česka přiletěli první křesťanští uprchlíci z Iráku

Do Česka dorazilo prvních deset z celkem 153 očekávaných křesťanských uprchlíků z Iráku, polovina z nich jsou děti. Jejich přesídlení schválila vláda na žádost Nadačního fondu Generace 21 v polovině prosince. Běženci uprchli z táborů v iráckém Erbílu do Libanonu a většina z nich má status mezinárodních uprchlíků. Azyl by měli obdržet během několika týdnů.

„Křesťané jsou na území Iráku nebo území, kde operuje Islámský stát, nejpronásledovanější skupinou a hrozí jim genocida, což se tam v různých obdobích i děje. Takže jsme vnímali potřebu zkusit alespoň některé z nich zachránit a najít jim nový domov sami,“ vysvětlil ředitel Nadace Jan Talafant. Utečenci pocházejí z oblasti iráckého Mosulu, kterou obsadil Islámský stát, před nímž uprchli.

Jedním z nich je překladatel Madžíd Rašíd, který přiletěl s manželkou a dvěma malými syny. V Česku by rád pokračoval ve své profesi. O zemi, kam se stěhuje, původně nic nevěděl, ale před odletem si zjistil informace. „Dozvěděl jsem se, že Češi jsou kultivovaní a čestní, ale nepříliš mnoho jich mluví anglicky,“ dočetl se prý. Jeho děti se prý nejvíce těší, až se vrátí do školy, ve své rodné zemi do ní prý nemohly chodit čtyři roky.

Celkem dorazí 153 uprchlíků

Na pražském Letišti Václava Havla přistála v neděli 24. ledna skupina deseti lidí. Další zhruba dvě desítky běženců by měly přiletět v následujících týdnech, cestu jim zkomplikovaly administrativní průtahy. „Libanon se nečekaně rozhodl, že chce o jedno razítko navíc, což jsme nestihli zařídit. Jedná se pouze o úřední problém,“ podotkl Jan Talafant. 

 Celkem by do Česka mělo přiletět 153 uprchlých křesťanů, zejména rodiny s dětmi. Celý projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů z řad jednotlivců i církví. Fond v prvním roce uhradí náklady na ubytování a životní potřeby iráckých křesťanů, stejně jako integrační služby, mezi něž patří výuka jazyka i seznámení se s českou kulturou a společností. Peníze podle Talafanta fond získal výhradně od soukromých dárců.

Sobotka i Kalousek: Zaslouží si pomoc

„Jsem rád, že se vyřizují všechny formality, u všech těchto lidí proběhly bezpečnostní prověrky,“ nepředstavují nově příchozí podle premiéra Bohuslava Sobotky žádné bezpečnostní riziko. Přesun křesťanský rodin z Iráku podpořila vláda a souhlasí i opozice. „Jsou to lidé ze stejného kulturního prostředí a zaslouží si pomoc,“ domnívá se předseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek.

Uprchlíky přívataly na letišti české děti, které ty irácké obdarovaly hračkami. Z Prahy pak zamířili do střediska Okrouhlík nedaleko Jihlavy, kde stráví přibližně dva až tři měsíce. Tady se o ně budou starat sociální pracovníci a rovněž se budou učit česky, odtud se časem přesunou do bytů ve městě. Zhruba od druhého pololetí letošního roku se pak budou moci v rámci Česka stěhovat za prací.