Posledním dětským ozdravovnám ještě dech nedošel. Ale lapají po něm

Loni to vypadalo, že dětské ozdravovny zaniknou, nakonec se posledním čtyřem zařízením v Česku nečekaně dařilo. I tak ale krkonošské ozdravovny pro děti bojují o každého pacienta. Dohromady mají 260 lůžek, vlastní lékaře, zdravotní sestry i školu. Loni se do nich přijely léčit skoro dvě tisícovky dětí, ačkoli by ozdravovny zvládly bez problémů i dvojnásobek.

Ještě před deseti lety nabízelo své služby 19 ozdravoven v České republice, v současnosti zbyly čtyři, které bojují o existenci.

„Červenec, srpen, leden a únor máme naplněny slušně. Ostatní měsíce jedeme tak na třetinu kapacity,“ popisuje vedoucí Dětské ozdravovny Pec pod Sněžkou Zdeněk Vít. I přes očekávanou ztrátu v řádech milionů nakonec zařízení uzavřela rok s nulou. Ředitel mluví o dobrém výsledku.

Události ČT: Města nemůžou dýchat, ozdravovny přitom mají volno (zdroj: ČT24)

Návrh na ozdravný pobyt vystavuje dětem praktický lékař na základě jejich zdravotního stavu. Ozdravovny nabízejí péči dětem od 3 do 15 let. Především je určena těm, které trpí v důsledku nepříznivého životního prostředí, špatného životního stylu nebo které jsou v rekonvalescenci.

Poté, co návrh odsouhlasí pojišťovna, putuje do ozdravovny, odkud si dítě na pobyt pozvou. Většinou vyrozumí rodiče alespoň s předstihem 14 dní. Děti pak zpravidla odjíždějí na tři týdny.